1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nobelin kirjallisuuspalkinto

Ruotsin akatemia ei ole saanut Bob Dylania kiinni – "Epäkohteliasta ja ylimielistä"

Dylan ei ole kommentoinut kirjallisuuden Nobeliaan mitenkään.

Bob Dylan vastaanottamassa Medal of Freedom -mitalia Valkoisessa talossa vuonna 2012. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Ruotsin akatemia ei ole tavoittanut kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittajaa Bob Dylania, eikä Ruotsissa tiedetä, aikooko hän tulla vastaanottamaan palkintonsa seremoniassa 10. joulukuuta.

Tilanne on ennenkuulumaton, akatemian puheenjohtaja Per Wästberg kertoi Ruotsin television SVT:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

– Voi sanoa, että tämä on epäkohteliasta ja ylimielistä. Hän on mikä on, Wästberg sanoi.

Wästbergin mukaan Dylanin suhtautuminen ei kuitenkaan ole aivan odottamaton.

– Hän vaikuttaa todella jurolta ja vastahakoiselta, joten en ollut hämmästynyt.

"Minulla on tunne, että hän voi tulla"

Ruotsin akatemian sihteeri Sara Danius kertoi Ruotsin radiolle (siirryt toiseen palveluun)aiemmin tällä viikolla, että hän on ollut yhteydessä Dylania lähellä olevaan työntekijään, mutta Dylania itseään ei ole saatu langan päähän. Voittajan tavoitteleminen on nyt lopetettu.

– Minulla on tunne, että Bob Dylan voi tulla (vastaanottamaan palkintonsa). Se on tunne, voin olla väärässä, Danius sanoi.

Dylan, 75, on ensimmäinen lauluntekijä, jolle on myönnetty Nobelin kirjallisuuspalkinto. 13. lokakuuta, jolloin palkinnon saaja julkistettiin, Dylan konsertoi Las Vegasissa. Hän ei maininnut Nobelia mitenkään.

Dylanin verkkosivuilla oli vähän aikaa lyhyt maininta Nobel-palkinnosta, mutta se poistettiin pian.

Nobel-palkinnosta kieltäytyminen on poikkeuksellista, mutta ei ennenkuulumatonta. Kirjailija Jean-Paul Sartre kieltäytyi vastaanottamasta kirjallisuuden Nobelia vuonna 1964.