Wahlroos tylynä: Valtava määrä työtä tulee poistumaan

Tulevaisuudessa monelle ihmiselle vaihtoehtoina ovat Wahlroosin mukaan matalapalkkatyö tai työttömyys. Hän ratkaisisi ongelman perustulolla.

Björn Wahlroos
Björn Wahlroos oli lauantaina TV1:n Ykkösaamun vieraana.

Uudenlaisessa digitaalisessa markkinataloudessa on pakko olla matalapalkkatöitä, kuvaili talousvaikuttaja Björn Wahlroos TV1:n Ykkösaamussa tänään lauantaina. Kysymys on hänen mukaansa se, miten voimme synnyttää tärkeitä työtehtäviä, joille on kysyntää, robottien tehdessä töitä entistä enemmän.

– Se on selvää, että valtava määrä inhimillistä työtä tulee poistumaan tästä järjestelmästä, hän viittasi muun muassa robotisaatioon.

Hän uskoo, että on syntymässä uusi työnjaon vaihe markkinatalouden kehityksessä. Wahlroos viittaa, että 1930-luvulla kolmasosa työvoimasta oli kotitalouksien palkkaamia. Nyt luku on hänen mukaansa yksi prosentti.  

– Luulen, että kaikki työllistyvät, se on hintakysymys, Wahlroos sanoo.

Osan töistä on Wahlroosin mukaan oltava matalapalkkatöitä, sillä muuten uusia työpaikkoja ei synny paljon.

– On pidettävä huoli siitä, ettei synny uutta köyhälistöä. Ratkaisu tähän on se, että taataan kaikille perustulo, jonka päälle voi ansaita pätkätöillä, matalapalkkaisella työllä.

Wahlroosin mukaan näin ei syntyisi uutta yritystukea. Perustulo korvaisi hänen mukaansa sosiaaliturvajärjestelmää. Yksinkertaisin malli olisi Wahlroosin mukaan negatiivinen tuloveromalli: Jos tulot jäävät sovitun rajan alapuolelle, valtio tukee, kun raja ylittyy, täytyy maksaa myös veroja.

Wahlroos pilkkoisi EK:n - "työmarkkinapuoli lopetettava kokonaan"

Palkoista pitäisi voida neuvotella yhä enemmän yrityskohtaisesta, sanoo Wahlroos. Hän vähentäisi sekä työmarkkinakeskusjärjestöjen, että työnantaja- ja ammattiliittojen valtaa neuvotella palkoista.

Työnantajien keskusjärjestön, Elinkeinoelämän keskusliitton EK:n toiminnan ja organisaation Wahlroos järjestäisi kokonaan uudelleen.

– EK on tehnyt oikean ratkaisun muuttaessaan sääntöjä niin, ettei se enää neuvottele keskitetyistä tulopoliittisista ratkaisuista.

– Minä jakaisin EK:n kahtia ja lopettaisin kokonaan sen työmarkkinapuolen. Jättäisin sinne vero-, lainsäädäntö-, ja EU-asiat, mutta lopettaisin kaiken työmarkkinaneuvottelemisen. Vähentäisin sitä myös liittotasolla, koska loppujen lopuksi meidän täytyy päästä yrityskohtaiseen sopimiseen, pohti Wahlroos Ykkösaamussa.   

Wahlroos on finanssikonsernien Nordean ja Sammon sekä metsäteollisuusyhtiö UPM:n hallitusten puheenjohtaja.