Wahlroos: Nordean ja ABN Amron fuusioon voidaan vielä palata

Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin mukaan ajatus Nordean ja hollantilaispankki ABN Amron fuusiosta elää yhä. Fuusion myötä Nordea voisi siirtää pääkonttorinsa Hollantiin, sanoo Wahlroos.

Björn Wahlroos
Björn Wahlroos oli lauantaina TV1:n Ykkösaamun vieraana.

Wahlroos kertoi Yle TV1:n Ykkösaamussa käyneensä alustavia neuvotteluja Nordean ja hollantilaispankki ABN Amron yhdistämisestä.

Neuvottelut pankin omistavan valtion holding-yhtiön ja Hollannin valtiovarainministeriön kanssa jäivät kuitenkin alustaviksi, eikä hanke etene ennen Hollannin maaliskuisia parlamenttivaaleja, arvioi Wahlroos.

– Lienee aika selvää että vaalit vaikuttavat siihen että juuri nyt ei Hollannissa hallitustasolla ole innostusta toteuttaa mitään suurempia projekteja. Hankkeeseen voi kuitenkin palata.

Wahlroos kertoo myös tarjonneensa, että fuusioituneen Nordea-Amron pääkonttori siirrettäisiin Hollantiin.

– Juju oli synnyttää hollantilaisille näin kannustin innostua tästä ajatuksesta. Minun mielestäni koko ajatus avoimesta Euroopasta on se, että pääkonttoreita voi olla muuallakin kuin Tukholmassa.

Toteutuessaan Nordean ja ABN Amron yhdistyminen synnyttäisi pankkijätin, joka taseella mitaten yltäisi Euroopan suurimpien pankkien joukkoon.

Wahlroos: Saksan hallitus voisi pelastaa Deutsche Bankin

Saksan suurimman liikepankin Deutsche Bankin vaikeudet uhkaavat muuttua koko Euroopan ongelmaksi, jos pankin horjunta jatkuu, arvioi Wahlroos. Pankin ongelmat olisivat kuitenkin suhteellisen helposti ratkaistavissa, jos Saksassa löytyisi asiaan poliittista tahtoa, sanoo Wahlroos.

Oppia hän ottaisi yhdysvaltalaisen Citibankin pelastusoperaatiosta seitsemän vuoden takaa.  

– Saksan valtio voisi antaa Deutsche Bankille pari kuukautta aikaa hankkia 10-20 miljardia euroa uutta pääomaa markkinoilta, ja ellei se onnistuisi, laittaisi ne rahat pankkiin edullisin ehdoin. Näin lähdettäisiin uudelleen käyntiin.

– Vuoden sisällä valtio voisi myydä nämä osakkeensa hyvällä voitolla, niin kuin tapahtui Citibankin kohdalla. Välillä kannattaa tehdä rahaa veronmaksajille sijoittamalla edullisin ehdoin kriisipankkiin, niin kuin Yhdysvaltain liittohallitus teki.

Deutsche Bankin ongelmat juurtavat Wahlroosin mukaan Saksan pankkisektorin yleiseen ongelmaan, peruspankkitoiminnan kannattamattomuuteen. Tämä tekee Deutsche Bankista epäkiinnostavan sijoituskohteen ainakin Nordealle, jos pankki joskus päätyisi pilkottavaksi, sanoo Wahlroos.