SAK kiiruhtaa perhevapaauudistusta: Työllisyys paranisi selvästi ilman lisäkustannuksia

Ammattijärjestö SAK patistaa hallitusta joustavoittamaan perhevapaita, jotta ne vastaisivat paremmin työelämän vaatimuuksia.

politiikka
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.Petteri Paalasmaa / AOP

Työmarkkinajärjestö SAK on valmis uudistamaan perhevapaita mahdollisimman pian. Järjestö patistaa hallitusta tarttumaan uudistukseen.

SAK esitteli keväällä mallin, jolla uudistus voidaan toteuttaa ilman kustannuksia tai velvotteita työnantajille ja veronmaksajille. Malli auttaa järjestön mukaan sekä maan hallitusta että perheitä.

– Kankeat nykysäännöt ohjaavat äitejä pitämään vapaansa pitkinä pötköinä. Taipuisampi malli parantaisi naisten asemaa työmarkkinoilla ja edistäisi hallituksen tavoitetta nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin, puheenjohtaja Jarkko Eloranta tiivistää tiedotteessa uudistuksen edut.

SAK ja myös muut työntekijäkeskusjärjestöt ovat olleet valmiita uudistukseen jo jonkin aikaa.

SAK:lla joustava malli takataskussa

SAK on esitellyt mallin, jossa nykyistä pidempi ja joustavampi perhevapaa rahoitettaisiin luopumalla kotihoidontuesta. Mallissa perheet voivat käyttää tuen myös yksittäisinä päivinä. Tukea saa myös samaa sukupuolta oleva vanhempi tai avopuoliso.

– Vanhemmilla olisi nykyistä enemmän mahdollisuuksia päättää tukien käytöstä yhdessä työnantajan kanssa, Eloranta korostaa ja arvelee mallin edistävän myös paikallista sopimista työpaikoilla.

Hallituksessa kokoomus on valmis jo ensi keväänä tekemään päätöksiä perhevapaiden uudistuksesta. Keskustassa on valmiutta ainakin periaatetasolla selvittää uudistuksen tarpeet, mutta päätöksiä voisi tehdä vasta myöhemmin kuin ensi keväällä perusteellisten selvitysten jälkeen. Perussuomalaiset eivät tällä hetkellä ole valmiita uudistukseen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus