1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matkapuhelimet ja mobiililaitteet

Kätilöt vetoavat: voisiko puhelin olla äänettömällä edes synnytyssalilla?

Esimerkiksi imettäessä olisi hyvä muistaa, kuinka tärkeää on keskittyä vain lapseen, vaikka toinen käsi tuntuisikin orvolta ilman älypuhelinta. Jotkin hetket täytyy pyhittää vain lapselle, muistuttaa Kätilöliitto.

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
Hämeenlinnan synnytyssalin ovikello ja matkapuhelinkielto.
Meeri Niinistö / Yle

Älypuhelinten käytön lisääntyminen näkyy jopa synnytyssaleissa. Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo kuulleensa tilanteista, kun puhelin soi synnytyksen hetkillä.

Vaikka äiti ei puhelimeen vastaakaan, herpaannuttaa se keskittymistä.

– Kätilöiltä on tullut viestiä, että pitäisikö puhua jo raskauden alkuaikoina neuvolassa, miten sitä omaa tilaa ruvetaan rajaamaan. Olisiko esimerkiksi synnytyssali sellainen paikka, jonka voisi rauhoittaa täysin? Laittaisi puhelimen äänettömälle ja kertoisi uutiset sitten, kun on jotakin kerrottavaa.

Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytyssalilla verkon käyttäminen on kielletty laitteiden häiriöherkkyyden takia. Puhelimet voivat siis olla lentokonetilassa, jolloin uudesta tulokkaasta saadaan otettua kuvia – heti synnytyksen jälkeen.

– Harvemmin tarvitsee erikseen sanoa, että pistäpä puhelin pois. Jos puhelin soi esimerkiksi kesken aamupesujen, niin vanhemmat laittavat yleensä puhelimen kiinni, sanoo kätilö Viivi Lindholm Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

Myös Millariikka Rytkönen painottaa, että tuoreiden äitien olisi hyvä erottaa aika lapselle ja älypuhelimelle. Esimerkiksi imettäessä ja lapsen tullessa iholle olisi hyvä omistaa hetki vain lapselle.

– 1990-lukulaiset synnyttävät nyt. Heillä on aina ollut netti ja teknologia. Missään tapauksessa ei haluta rajata puhelimia pois, mutta voisi olla hyvä käydä keskustelua siitä, milloin on oikea ja väärä hetki olla puhelimessa.

Puhelin esiin kun on tylsää, vaikka pitäisi keskittyä lapseen

Kätilöt peräänkuuluttavat omistautumista vauvalle heti syntymän jälkeen. Sosiaalinen media ja älypuhelimet vievät yhä enemmän äitien keskittymistä, vaikka esimerkiksi imetystilanne tulisi olla älypuhelimetonta aikaa, sanoo Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

– Jos ihminen, joka lapsen kanssa viettää aikaa, ei anna vauvalle täyttä keskittymistä, niin se on huolen aihe.

Puhumattomia lapsia on hakeutunut puheterapiaan yhä enemmän, kun some haukkaa yhä suuremman osan vanhempien vapaa-ajasta.

Rytkönen kertoo, että samaa viestiä tulee myös psykiatrian puolelta. Älylaitteet vievät äidin huomion, ja sillä on vaikutusta varhaiseen vuorovaikutukseen, hän sanoo.

– Vauva peilaa koko ajan ilmeitä ja eleitä. Hän tarvitsee vastavuoroisuutta äidiltä jatkuvasti.

Alusta alkaen imettäminen tarjoaa äidille hetken hengähtää, ja se tulkitaan helposti tylsyydeksi. Joutilas hetki halutaan herkästi täyttää somevirralla, josta puolestaan tulee helposti tapa.

– Kyllähän se näkyy näissä tilanteissa, kun on, lainausmerkeissä, tylsää. Eli kun imetät kyljelläsi, niin saattaa olla puhelin vieressä ja sitä selataan. Kyllä se täälläkin näkyy lisääntyneenä käyttönä, sanoo kätilö Viivi Lindholm Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

Lue seuraavaksi