Niinistö lähtee Iraniin bisnestä edistämään – Suomi mukana valtuuskuntien ryntäyksessä

Presidentti Sauli Niinistö aloittaa tiistaina virallisen vierailun talouspakotteiden pitkään eristämään Iraniin. Millaista bisnestä suomalaiset haluavat, ja millaisessa maassa? Kokosimme kahdeksan vastausta.

Ulkomaat
Vartija seisoo Mahshahrin laitoksen edustalla Khuzestanin maakunnassa lounaisessa Iranissa.
Iranin öljyteollisuudessakin tarvitaan suuria investointeja pakotekauden jälkeen. - Mahshahrin laitos Khuzestanin maakunnassa lounaisessa Iranissa. EPA / Abedin Taherkenareh

1. Millainen yritysvaltuuskunta Suomesta lähtee?

Valtuuskunnassa on lähes 20 yritystä – toimialoja ovat mm. konepajateollisuus, metsäteollisuus, ympäristöteknologia, energia-ala, rahoitussektori, kaivosteollisuus ja tieto- ja viestintäteknologia.

Valtuuskunnan listalla vilisee kaikille tuttuja yrityksiä: Wärtsilä, Kone, Nokia, Suomen Pankki, Cargotec, Metsä Group, Outotec ym.

Viime vuoden lopulla Iranissa kävi vielä suurempi valtuuskunta ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan johdolla.

Silloin uutta bisnestä Iranista etsi yli 70 yritystä. Suomalaisilla on siis kova pyrky Lähi-idän öljymaan markkinoille.

2. Mitkä suomalaiset innovaatiot kiinnostavat iranilaisia?

Suomalaisten osaaminen ympäristöystävällisessä teknologiassa on Iranissa arvostettua. Suomessa kehitetyt sairaalalaitteet on myös mainittu hyvänä vientituotteena.

Myös koneet, hissit ja lämpöpuu on nostettu esiin iranilaisia kiinnostavina tuotteina.

Kaikkiaan suomalaisyrityksillä on hyvä maine Iranissa. Tuotteita pidetään laadukkaina ja bisnesväkeä luotettavana.

3. Miksi bisnesväkeä Suomesta matkustaa Iraniin juuri nyt?

Iran on avautumassa ulkomaankaupalle sen jälkeen, kun kansainvälinen yhteisö alkoi purkaa Iranin vastaisia talouspakotteita.

Iran ja Yhdysvallat solmivat tämän vuoden alussa sopimuksen Iranin ydinohjelman rajoituksista ja ydinlaitosten tarkastuksista. Tämän jälkeen myös Euroopan unioni alkoi purkaa Iranin vastaisia talouspakotteita.

4. Mikä on presidentti Niinistön vierailun tarkoitus?

Presidentti Niinistö tapaa Iranin presidentin Hassan Rouhanin, ja esillä ovat niin kansainväliset, alueelliset kuin kahdenvälisetkin asiat.

Syyrian sotaa käsitellään varmasti, samoin Irakin konflikteja. Samoin EU:n ja Iranin kehittyvät suhteet nousevat esiin.

Niinistö tuo arvovaltaa mukana seuraavalle yritysvaltuuskunnalle. Presidentin mukanaolo kertoo, että suomalaiset pyrkivät Iranin markkinoille tosissaan.

5. Mikä on Iranin talouden tila tällä hetkellä?

Iranin talous on vakautumassa. Inflaatio oli loppukesästä kahdeksan prosenttia, kun se vielä kolme vuotta sitten oli yli 40 prosenttia. Ulkomaiset investoinnit kääntyivät heti kasvuun, kun pakotteita alettiin purkaa.

Iranin talouskasvu nousi keväällä pakotteiden purkamisen jälkeen 4,4 prosenttiin. Vielä vuonna 2013, ennen nykyisen presidentin Rouhanin valtaannousua, talous taantui 6,8 prosentilla.

Katukauppias Teheranin kadulla.
Talouspakotteiden purun odotetaan tuovan helpotusta tavallisten iranilaisten elämään. - Katukauppias Teheranin kadulla.EPA / Abedin Taherkenareh

Öljyteollisuus on palaamassa pakotteita edeltäneelle tasolle. Iranin tuotanto on nykyään 3,8 miljoonaa tynnyriä päivässä, se vie öljyä kaksi miljoonaa tynnyriä päivässä.

Iranin paluu markkinoille kasvattaa ylituotantoa ja pitää omalta osaltaan öljyn hintaa alhaalla.

Rahoitussektorin kehittymättömyys on pullonkaula. Se vaikeuttaa Iranin ulkomaankauppaa EU:n eli siis myös Suomen suuntaan.

6. Millainen markkina-alue Iran on?

Iran on alueellinen suurvalta, joka nyt ottaa paikkansa takaisin kansainvälisessä yhteisössä.

Asukkaita on 80 miljoonaa, eli se on suuri, vetovoimainen markkina-alue. Periaatteessa Iran on varsin kehittynyt valtio, mutta se on taantunut taloussaarron aikana.

Iran on maailman johtavia öljyn ja kaasun tuottajia. Economist-lehden mukaan pelkästään öljy- ja kaasusektorille tarvitaan yli 200 miljardin euron investoinnit.

Iranissa on käynyt pakotteiden purkamisen jälkeen noin 150 korkea-arvoista kauppavaltuuskuntaa eri maista.

7. Millainen on Iranin pakotteiden historia?

Yhdysvaltain kanssa Iran on ollut riidoissa aina vuodesta 1979 alkaen, jolloin maassa tehtiin shiialainen islamilainen vallankumous.

Osa Yhdysvaltain pakotteista juontuu niinkin kaukaa kuin 1980-luvulta.

Iranin ydinohjelmaa vastaan suunnatut pakotteet alkoivat kymmenisen vuotta sitten ja niitä kiristettiin 2010-luvun alusta alkaen. Pakotteita toteuttivat mm. Yhdysvallat, YK ja Euroopan unioni.

Raskaimmin pakotteet iskivät Iranin öljy- ja kaasuteollisuuteen, ydinohjelmiin sekä rahoitussektorille.

Pakotteiden syynä olivat epäilyt, joiden mukaan Iran kehittää ydinasetta. Iran on kiistänyt syytökset.

8. Millaisia talousuudistuksia Iran nyt tavoittelee?

Pakotteiden takia Iranin infrastruktuuri on päässyt rapistumaan. Liikennöintiäkin saatetaan ajan tasalle: Iran aikoo hankkia yli 200 matkustajakonetta Airbusilta ja Boeingilta.

Iran pyrkii ulkomaisten investointien avulla kehittämään teollisuuttaan kaiken kaikkiaan. Erityisen huomion kohteina ovat öljy- ja kaasuala, tietotekniikka, kaivosteollisuus sekä rahoitussektori.

Pakotteiden päättymisen myötä Iran saa käyttöönsä eri maiden rahoituslaitoksissa jäädytettynä olevat varansa, joita on 100 miljardin dollarin edestä.