1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin joukot valtasivat kristittyjä kaupunkeja edetessään kohti Mosulia – pikakooste päivän tapahtumista

Pohjois-Irakissa taistelut Mosulin kaupungin valtaamiseksi Isisiltä ovat jatkuneet. Keräsimme päivän tapahtumia.

Ulkomaat
Irakin armeijan erikoisjoukkojen jäseniä Hamdanijan kaupungin lähellä Mosulin itäpuolella.
Irakin armeijan erikoisjoukot kokoontuivat Hamdanijan kaupungin lähellä Mosulin itäpuolella tiistaina.Ahmed Jalil / EPA

Kansainvälisen liittouman tukemat irakilaisjoukot ovat jatkaneet hidasta etenemistään kohti Mosulia, joka on terroristijärjestö Isisin hallussa.

  • Irakin armeijan yhdeksäs divisioona on valloittanut Hamdanijan kaupungin, joka tunnetaan myös nimellä Qaraqosh, Isisiltä lauantaina. Kaupunki on 20 kilometrin päässä Mosulista. Se on valtaosaltaan kristitty kaupunki. Kaupungista etsitään nyt Isisin tunneleita ja ansoituksia.
  • Taistelut toisen kristityn kylän valloittamiseksi ovat jatkuneet. Karemleshin kylä on ollut tyhjillään kesästä 2014, jolloin Isis tunkeutui alueelle.
  • Irakin joukot ovat jatkaneet taisteluita Bartellan kaupungin liepeillä. Joukot valtasivat kristityn kaupungin torstaina, mutta kohtaavat edelleen hajanaista Isisin tulitusta. Kaupunki on ollut siviileistä tyhjillään vuodesta 2014 ja sen rakennukset ovat tuhoutuneet pahoin.
  • Kurdien alueellinen sisäministeri sanoo, että Irakin joukot ovat edenneet jo viiden kilometrin päähän Mosulista. Tietoa ei ole toistaiseksi vahvistettu muista lähteistä.
  • Noin tuhat siviiliä on kärsinyt hengitysongelmista, kun Isis räjäytti rikkitehtaan eteläisessä Mosulissa. Myrkkypilvi leviää nyt Qayyaran kaupunkiin ja tukikohtaan, missä Yhdysvaltain sotilaat ovat joutuneet turvautumaan kaasunaamareihin.
  • Isis hyökkäsi eileen toiseen pohjoisirakilaiseen kaupunkiin, Kirkukiin. Siellä noin 100 ihmisen kerrotaan kuolleen yhteenotoissa. Kirkukissa taistelut saatiin päätökseen lauantaina illansuussa, vaikkakin tarkka-ampujat ja epäillyt itsemurhapommittajat aiheuttavat yhä huolta.
  • Bagdadissa Yhdysvaltain puolustusministeri Ash Carter on yrittänyt vakuuttaa Irakin hallitusta siitä, että Turkin joukot saisivat osallistua Mosulin operaatioon. Irak on kieltänyt Turkkia käyttämästä joukkojaan. Sillä on noin 2 000 sotilasta Mosulin pohjoispuolella.
Sotilaallisten joukkojen tilanne Mosulin ympäristössä
Yle Uutisgrafiikka Lähde: ISW

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi