New Yorkin rottasodassa uudet aseet: kulkukissapartiot

Kissat eivät välttämättä edes tapa rottia, mutta ne pelottavat ne pois alueelta hajullaan.

Ulkomaat
Kissa New Yorkin metron raiteilla.
Kissoja asuu muun muassa New Yorkin metrossa. CBSN

New Yorkissa kulkukissat on valjastettu uudeksi aseeksi rottasotaa vastaan. Kaupunki on kärsinyt rottien laumoista vuosikausia.

Myös kulkukissat ovat olleet monien kaupunkilaisten mielestä riesa, sillä joillain alueilla ne ovat lisääntyneet hallitsemattomasti.

Nyt noin 6 000 vapaaehtoista on ollut ottamassa kiinni kissoja loukuilla. Kissat on rokotettu ja steriloitu, ja sen jälkeen niitä on viety alueille, joissa on runsaasti rottia.

Kissapartioita näkyy nyt muun muassa katuruokapaikkojen läheisyydessä sekä muun muassa Greenwich Villagen kirkon pihamaalla.

– Meillä oli tapana palkata tuhoeläinhävittäjiä, mutta luonnolla on parempi ratkaisu, sanoi ruokakeskuksessa työskentelevä Rebecca Marshall.

– Sitäpaitsi kissat eivät maksa mitään, hän jatkoi.

Puoli miljoonaa newyorkilaiskissaa

Kissat eivät välttämättä edes tapa rottia, mutta ne pelottavat ne pois alueelta hajullaan. Emorotta ei koskaan synnytä poikasia pedon lähellä, asiantuntijat sanovat.

Ohjelmasta vastaa The Mayor's Alliance for NYC's Animals -eläinsuojelujärjestön ohjelma NYC Feral Cat Initiative (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan New Yorkissa on arviolta noin puoli miljoonaa villi- ja kulkukissaa. Niistä osa on entisiä lemmikkejä, osa puolestaan villiintynyt usean sukupolven ajan.

Villikissoja on mahdotonta ottaa lemmikiksi, sillä ne eivät enää kesyyntyisi.

Monet villikissoista kuolevat tauteihin sekä autojen alle. Jotkut myös myrkyttävät niitä tahallaan.

Monien kissapopulaatioiden aiemmat asuinalueet ovat kadonneet, kun rakennustyöt ovat vieneet niiden suosimat tyhjät satamavarastot, hylätyt rakennukset ja autiot tontit.

Lähteet: AP