Sipilä kiisti väitteet aseviennin linjanmuutoksesta: "Ihmisoikeusnäkökulma ohjaa Suomen asevientiä"

Pääministerin haastattelutunnilla Juha Sipilä kertoi myös, että elinkeinoministeri Olli Rehnin lähtö hallituksesta ei aiheuta isoa kierrätystä.

politiikka
Pääministerin haastattelutunti Kesärannassa 23. lokakuuta.
Pääministerin haastattelutunti Kesärannassa 23. lokakuuta. Pekka Tynell / Yle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) torjuu epäilyt, että Suomi olisi muuttanut linjaansa aseviennissä.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että hallitus olisi muuttanut Suomen linjaa myydessään kiväärejä Turkmenistaniin ja Uzbekistaniin, joiden ihmisoikeustilanne on huono. Lisäksi Suomi on lisännyt yhteistyötä Saudi-Arabian kanssa, joka osallistuu sotimiseen Jemenissä.

– Ei ole mitään linjanmuutosta, Sipilä sanoo.

Pääministerin mukaan Suomi katselee ympärilleen Euroopassa ja seuraa muiden maiden linjaa.

– Tilanteita seurataan tarkkaan, meillä on selkeät kriteerit, ja seuraamme mitä muut EU-maat tekevät, ollaan linjassa.

Muuhun Eurooppaan nähden Suomi on Sipilän mielestä keskilinjan tuntumassa. Jemenin suhteen arvioita on Sipilän mukaan tiukennettu.

Suomi on väkilukuunsa nähden yksi maailman kärkimaista aseviennissä. Pääministerin mielestä teollisuuden intressit eivät silti mene ihmisoikeuskysymysten edelle.

– Ihmisoikeusnäkökulma ohjaa näitä päätöksiä, Sipilä vakuuttaa.

Hallituksen päätösten perumisella "ei mitään merkitystä"

Hallitus on viime aikoina perunut runsaasti päätöksiään tai muuttanut suunnitelmiaan. Se perui päätöksen esimerkiksi päivähoitomaksun nostamisesta ja pienensi eläkeläisten asumistuen leikkausta. Se luopui osakeomistusten piilottamisesta hallintarekisteriin ja tällä viikollä päätti, ettei sittenkään osta yksityisiltä työttömien haastattelupalvelua.

Pääministeri innostui kysymyksestä, koska hänen mielestään uutisointi on ollut yhtä liioittelua.

– Näillä ei ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta, ei mitään.

Sipiilä laskee, että peruttuja tai muutettuja päätöksiä on ollut noin 300 miljoonan arvosta. Se on alle prosentti valtion budjetista.

– Ei me sentään eletä missään Neuvostoliiton viisivuotissuunnitelmakaudessa, vaan me olemme tehneet strategisen hallitusohjelman, jossa päätämme isosta kuvasta.

Ministerikierrätystä ei tule

Sipilä kertoi haastattelutunnilla, että elinkeinoministeri Olli Rehnin lähtö hallituksesta ei aiheuta isoa kierrätystä. Hän sanoo tekevänsä insinöörimäisen suoran ratkaisun: lähtijän tilalle valitaan uusi.

– Nimi on vain minulla tiedossa.

Rehn hoitaa hallituksessa vielä Talvivaaran ja ilmasto- ja energiastrategian, ennen kuin siirtyy Suomen pankin johtokuntaan vuodenvaihtessa.