Asiantuntija: Mediayhtiöiden jättikauppa hyvä veto Applen nenän edestä – vaikutukset voivat näkyä myös Suomessa

AT&T:n ja TimeWarnerin yrityskaupassa syntyy yksi maailman suurimmista yhtiöistä. Uusi yhtiö ryhtyy kilpailemaan kuluttajista suosituilla kulttisarjoilla.

media-ala
Iwan Rheon esittää television tämän hetken kuumottavinta roolihahmoa Ramsay Boltonia hittisarjassa Game of Thrones.
AT&T omistaa jatkossa oikeudet muun muassa kulttisarja Game of Thronesiin.All Over Press / Wenn.com

Teleoperaattori AT&T ja mediayhtiö TimeWarner ovat katkaisseet alalla liikkuneet huhut yrityskaupoista. Yhtiöt ovat vahvistaneet yhdysvaltalaisen teleoperaattorin ostoaikeet TimeWarnerista.

TimeWarner on ollut jo jonkin aikaa ostohuhujen kohteena. AT&T:n lisäksi yhtiön ostajaehdokkaana on ollut myös yksi maailman suurimmista yhtiöistä, teknologiayhtiö Apple.

AT&T:ltä oli hyvä veto ostaa TimeWarner sen sijaan, että Apple olisi entisestään kasvanut

Pauli Aalto-Setälä

Alaa seuranneen Aller Median toimitusjohtajan Pauli Aalto-Setälän mukaan ostotarjous ei ollut yllätys. Media-alan yhtiöiden arvostus on ollut alhaalla jo pidemmän aikaa ja maailman suurimmat teknologiayhtiöt ovat olleet aktiivisesti liikkeellä yrityskaupoilla.

Apple jäi nuolemaan näppejään

– AT&T:ltä oli hyvä veto ostaa TimeWarner sen sijaan, että Apple olisi entisestään kasvanut ja ollut sitten aivan ylivoimainen kilpailija mediamarkkinoilla, Aalto-Setälä arvelee kaupan syitä.

Kaupalla AT&T nousisi maailman suurimpien yhtiöiden kärkikastiin. Yhtiöstä tulee kaupalla uusi jättiläinen. Se ei Aalto-Setälän mukaan pysty haastamaan jättien ykköstä Googlea, joka ei myönnä olevansa mediayhtiö, mutta on myös Suomen suurin mediayhtiö internetin kautta.

Alalle tulee nyt vähän uutta kilpailua, kun tulee uusi jättiläinen

Pauli Aalto-Setälä

Tapa, jolla AT&T voisi Aalto-Setälän mukaan haastaa Googlea, on lisätä videoiden tarjontaa erityisesti mobiililaitteille. Tosin yrityskaupassa mukana tulevat tärkeät sisällöt, kuten uutiskanava CNN ja mediayhtiö HBO, eivät Aalto-Setälän mukaan riitä haastamaan videomarkkinoita jo nyt hallitsevaa Googlen YouTube-palvelua.

Kilpailu jättien välillä saattaa näkyä myös meillä

Media-alalla ei ole moneen vuoteen nähty isoja yrityskauppoja. Vaikeilla mediamarkkinoilla ei ole nähty uusia yrityslanseerauksia, ja teknologiajätit ovat kahmineet vähitellen alan uudet yritykset itselleen. Alaa hallitsevat Google, Apple ja Facebook.

Jakelukanavia tulee vain lisää

Pauli Aalto-Setälä

– Alalle tulee nyt vähän uutta kilpailua, kun tulee uusi jättiläinen.

Pauli Aalto-Setälä uskoo, että yrityskaupalla TimeWarnerin tuotteiden, kuten HBO:n menestyssarja Game Of Thronesin kaltaisten sarjojen sekä yhtiön elokuvien ja kanavien arvo tulee nousemaan.

– Jakelukanavia tulee vain lisää. Teleoperaattorin eri osaaminen tulee vahvistamaan sitä, miten jakelua voi edelleen jalostaa ja ottaa parempaa hintaa.

Globaalien mediayhtiöiden hinnoittelulla on vaikutuksia myös Suomessa, jos yhtiön tuotteiden oikeudet kallistuvat.

Tv ja videot tuottavat vielä

Pitkään TimeWarneria seuranneen Pauli Aalto-Setälän mukaan TimeWarner on tällä hetkellä tuottava yhtiö. Kultakimpaleeksi hän ei sitä AT&T:lle kuitenkaan luonnehdi.

On helppo ymmärtää yhtiön analyysi, koska tv-mainonnalla menee kohtuullisen hyvin eri puolilla maailmaa

Pauli Aalto-Setälä

AT&T on jo aikaisemmin hankkinut tv- ja kaapelikanavien oikeuksia.

– On helppo ymmärtää yhtiön analyysi, koska tv-mainonnalla menee kohtuullisen hyvin eri puolilla maailmaa. Video ja tv ovat ihan hyviä bisneksiä, vaikka katselu on siirtynyt myös verkkoon.

Media-ala on kärvistellyt kymmenkunta vuotta huonoista markkinoista. Siksi johtaville teknologiayhtiöille on myös kannattavaa ostaa alan yrityksiä. Kehitys jatkuu myös Suomessa, veikkaa Pauli Aalto-Setälä.