1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Puolustusministeriö joutuu selvittämään asevientiä eduskunnalle – muuttuiko Suomen linja?

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva pyytää puolustusministeriöstä selvityksen valiokunnalle. Kanerva arvioi, että Suomen tulkinnat ovat saattaneet liikkua.

politiikka
Ilkka Kanerva.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ikka Kanerva.Jarno Kuusinen / AOP

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) arvioi, että aseviennissä on nyt "luontevan päivityksen paikka".

– En usko, että varsinaista linjanmuutosta on tapahtunut. Tulkinnoissa on varmasti liikuttu ajan myötä. Asia on sen verran mielenkiintoinen ja sensitiivinen, että puolustusvaliokunta pyytää lähipäivinä puolustusministeriöltä selvitystä, miten Suomi on toiminut.

Helsingin Sanomat uutisoi, että Suomen linja aseviennissä on muuttunut nykyisen hallituksen aikana, kun Suomi vie aseita esimerkiksi Uzbekistaniin ja Turkmenistaniin ja lisää yhteistyötä Saudi-Arabian kanssa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiisti muutoksen pääministerin haastattelutunnilla.

Valiokunnan puheenjohtaja Kanerva pitää Euroopan unionin maiden tulkintoja aseiden viennistä kirjavina, vaikka kaikkia sitovat samat lait.

– Ennen muuta kaupallistaloudellinen intressi säätelee monien maiden käyttäytymistä, Kanerva sanoo.

Kanerva arvioi, ettei Suomi ole Euroopan maiden julmimmasta päästä.

– Me ollaan aika tunnontarkka tämänkaltaisissa asioissa, eikä taatusti Euroopassa se, jota ensimmäisenä kyetään osoittamaan EU-linjausten vastaiseksi.

Pääministeri Sipilän mukaan Suomen asevientiä ohjaavat ihmisoikeuskysymykset.

Lue seuraavaksi