Alkavan viikon pääaiheet: Tampereen ja Helsingin tulevaisuutta muovataan, hallitus saa uuden ministerin

Tampereen kaupunginvaltuusto päättää kaupungin raitiotiestä, Helsingin valtuusto saa käsiteltäväkseen yleiskaavan. Loppuviikosta on tiedossa uusi elinkeinoministeri.

Kotimaa
Havainnekuvassa raitiovaunuja Itsenäisyydenkadulla Tampereella.
Havainnekuvassa raitiovaunuja Itsenäisyydenkadulla Tampereella.Tampereen kaupunki / IDIS Design Oy

Saako Nysse kaverin?

Tampereen kaupunginvaltuusto päättää maanantaina rakennetaanko Tampereelle raitiotie vai ei. Yle Tampere seuraa illan kokousta netissä, alueuutisissa TV1:ssä klo 18.22 ja Radio Suomen Pirkanmaan uutisylimäärissä aina tasan uutisten jälkeen. Jos valtuusto puoltaa raitiotietä, rakennustyöt alkanevat ensi vuonna.

Calais'n pakolaisleiri tyhjennetään

Ranskassa Calais'n pakolaisleirin purkaminen alkaa maanantaina. Leirissä majailee jopa 10 000 ihmistä, jotka pyrkivät Britanniaan. Asukkaat on määrä siirtää muihin väliaikaismajoituksiin. Kirjeenvaihtajamme Petri Raivio seuraa pakolaisleirin purkamisen alkua paikan päällä Calais'ssa.

Niinistön matkassa Iranissa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa ensi viikolla talouspakotteiden pitkään eristämään Iraniin. Niinistö aloittaa virallisen vierailun tiistaina. Toimittajamme on mukana matkalla, joka keskittyy ennen kaikkea Iranin ja Suomen välisiin kauppasuhteisiin. Suomalaisyrityksillä on hyvä maine Iranissa. Tuotteita pidetään laadukkaina ja bisnesväkeä luotettavana.

Helsingin yleiskaava valtuuston ruodittavana

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee Helsingin yleiskaavaa keskiviikkona. Kaava antaa suuntaa pääkaupungin kehitykselle seuraavaksi 50 vuodeksi. Keskustelua on herättänyt muun muassa se, että kaava mahdollistaisi asuntorakentamisen Keskuspuiston reuna-alueille.

Kenestä elinkeinoministeri?

Keskustan ministerivalinnat saadaan tietää torstaina. Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kokoontuvat yhteiseen kokoukseen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla, että elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) seuraajan nimi on hänen tiedossaan. Suomen pankin johtokunnan jäsenenä vuodenvaihteessa aloittava Rehn hoitaa hallituksessa vielä muun muassa ilmasto- ja energiastrategian.

Helsingin kirjamessuilla pohjoismaista kirjallisuutta

Helsingin kirjamessut alkavat torstaina ja jatkuvat sunnuntaihin saakka. Messujen teema on tänä vuonna pohjoismainen kirjallisuus ja kulttuuri.