Ranska purkaa Calais'n pakolaisleirin – "Korkean riskin operaatio"

Pohjois-Ranskassa sijaitsevan Calais'n pakolaisleirin noin 7 000 asukasta kuljetetaan eri puolilla Ranskaa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin. Maanantaina alkavaa poikkeuksellista operaatiota on valmisteltu pitkään ja huolella.

Ulkomaat
Leirin asukkaat odottelevat väliaikaisten majoitustilojen edustalla.
Leirin asukkaat odottelevat väliaikaisten majoitustilojen edustalla, mitä tuleman pitää.Etienne Laurent / EPA

PariisiViidakoksi kutsutun Calais'n leirin tänään alkavaa tyhjennystä kuvataan "korkean riskin operaatioksi".

Ensimmäisten bussien on määrä lähteä Calais'sta yhdeksältä aamulla Suomen aikaa. Ne suuntaavat eri puolilla Ranskaa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin.

Operaatiota on valmisteltu useita kuukausia, sillä kaiken tulee sujua nopeasti ja sekunnintarkasti.

Ranskan hallitus on vuokrannut leirin vieressä sijaitsevan valtavan hallin, johon viidakon asukkaita on jo kehotettu siirtymään. Hallissa Calais'n asukkaat jaetaan neljään ryhmään: aikuiset, perheet, haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset ja yksinäiset lapset.

Jaottelun jälkeen leiriläiset saavat valita kahden mahdollisen sijoituspaikan välillä. Jokainen saa ranteeseensa värikoodatun rannekkeen, joka ohjaa hänet oikeaan bussiin ja valittuun määränpäähän.

Leirin asukkaat ottivat viikonloppuna yhteen poliisin kanssa.
Leirin asukkaat ottivat viikonloppuna yhteen poliisin kanssa. Etienne Laurent / EPA

Vaarana mellakat ja lasten katoaminen

Maanantaina Calais'ta lähtee 60 tiukasti vartioitua bussikyytiä eri puolille Ranskaa. Tahti jatkuu samanlaisena seuraavat päivät. Leirin varsinainen purkaminen alkaa tiistaina.

Ranskan sisäministeriö arvioi, että Calais’n tyhjennys kestää kaikkiaan kymmenisen päivää. Riskinä ovat kuitenkin mellakat, siirtolaisten ja etenkin lasten katoamiset sekä uusien telttakylien syntyminen.

Pakolainen aidan takana.
Mies Calais'n siirtolaiskeskuksen aitojen takana Ranskassa lokakuussa 2016.Etienne Laurent / EPA

Etukäteen on vaikea arvioida, kuinka suurta vastarintaa viidakon tyhjentäminen kohtaa. Leirin raivaamista saapuu joka tapauksessa seuraamaan 1 200 poliisia ja santarmia, paikalla jo olevien noin kahdentuhannen virkavallan edustajan lisäksi.

Viranomaiset varautuvat siihen, että kaikki eivät halua poistua leiristä vapaaehtoisesti. Osa Calais’n asukkaista kun ei halua anoa turvapaikkaa Ranskasta, vaan aikoo jatkaa pyrkimistä Kanaalin yli Britanniaan. Osa heistä on saanut jo kertaalleen käännytyspäätöksen.

Vaarana on näiden henkilöiden karkaaminen ja katoaminen evakuoinnin yhteydessä. Bussien reitit ja taukopaikat onkin suunniteltu tarkkaan ja poliisit partioivat Calais'n ympäristössä estääkseen uusien telttakylien pystyttämisen. Partiointia aiotaan jatkaa vielä pitkään leirin purkamisen jälkeen.

Naiset vetävät matkalaukkua.
Etienne Laurent / EPA

Turvapaikka Ranskasta ei ole itsestäänselvyys

Entä mitä Calais'n asukkaille tapahtuu, kun heidät saadaan siirrettyä ympäri Ranskaa perustettuihin, väliaikaisiin majoituskeskuksiin? Suurimman osan pitäisi anoa turvapaikkaa Ranskasta.

Joukossa on kuitenkin paljon tulijoita, jotka ovat saapuneet Ranskaan muiden EU-maiden kautta. Dublinin sopimuksen mukaan näiden henkilöiden hakemukset pitäisi käsitellä siinä jäsenvaltiossa, jossa heidän sormenjälkensä on ensimmäiseksi tallennettu.

Teoriassa nämä henkilöt pitäisi siis lähettää esimerkiksi Italiaan, mutta Ranskan sisäministeriö on luvannut tulkita sopimusta "joustavasti".

Britannia ottaa osan lapsista

Hankala on myös pakolaisleirissä ilman huoltajaa asuvan yli tuhannen lapsen tilanne.

Britannia on luvannut ottaa heistä osan vastaan. Loput lapsista jäävät toistaiseksi Calais'hen, johon on perustettu pakolaislapsille tarkoitettu keskus.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kuitenkin moittinut Ranskan ja Britannian toimia riittämättömiksi.

Osa ranskalaiskaupungeista penseitä

Väliaikaisia majoitustiloja on perustettu lähes kolmellesadalle paikkakunnalle ympäri Ranskaa. Osa näistä kaupungeista on suhtautunut Calais'n siirtolaisten tuloon hyvin penseästi.

Ne pelkäävät, että väliaikaiseksi tarkoitetuista ratkaisuista tulee vaivihkaa pysyviä – ja yhden Calais'n sijasta miniviidakoita on pian ympäri Ranskaa.

Ranskan hallituksen onkin nyt näytettävä, että se pystyy hoitamaan evakuoinnin turvallisesti ja löytämään Calais'n asukkaille järkeviä, pitkän tähtäimen ratkaisuja.

Varmaa on ainoastaan, että Calais'n houkutus ei tule heti katoamaan. Maantiedettä ei voi muuttaa, mutta politiikkaa kyllä.