Herätys: Calais'n viidakon purku alkaa, ratikan kohtalo ratkeaa Tampereella

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti.

Aamukooste
Saara Aalto
Saara Aalto esiintyi X-Factor Live -finaaleissa 22. lokakuuta. Syco / Thames / Dymond / AOP

Calais'n pakolaisleiri puretaan

Pohjois-Ranskassa sijaitsevan Calais'n pakolaisleirin tyhjentäminen alkaa tänään. Viidakoksi kutsutussa Calais'n leirissä asuu noin 7 000 ihmistä. Heidät kuljetetaan eri puolilla Ranskaa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin.

Telttoja ja hökkeleitä lammikoiden välissä. Niiden poikki harppoo mies.
"Viidakon" elämää Calais'ssa helmikuun puolivälissä.Julien Warnand / EPA

Varsinaiset purkutyöt on tarkoitus aloittaa huomenna tiistaina.

Calais'n pakolaisleiri syntyi 2000-luvun alussa, kun lähelle satamaa perustettu Punaisen Ristin vastaanottokeskus suljettiin. Leiri on yritetty purkaa useaan kertaan, mutta se on noussut joka kerta uudelleen.

Pienpuolueesta kasvoi Liettuassa parlamenttivaalien yllätysvoittaja

Liettuassa keskustalainen maalaisten ja vihreiden liitto LPGU saavutti yllätysvoiton parlamenttivaalien toisella kierroksella. Liittoumasta tuli kerralla Liettuan suurin puolue. LPGU sai 56 paikkaa maan 141-paikkaisessa parlamentissa.

Liittouma nousi lähes tyhjästä valtapuolueeksi. LPGU:lla ei ollut aikaisemmin yhtään edustajaa parlamentissa.

Ensimmäisellä kierroksella lähes tasapäin voittokamppailua LPGU:n kanssa käynyt konservatiivinen Kotimaan liitto eli kristillisdemokraatit saavat tulevaan parlamenttiin lopulta vain 30 edustajaa.

Liettuaa aiemmin hallinneet sosiaalidemokraatit jätettiin kolmanneksi runsaan 14 prosentin äänisaaliilla. Sosiaalidemokraattien tappion syynä pidetään maan heikkoa palkkatasoa ja palkkojen epätasa-arvoa. Liettualaisten käteen jäävä tulo on EU:n pienimpiä.

Tampereella ratikkapäätös

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontuu illalla sanomaan kyllä tai ei pitkään valmistellullle raitiotielle. Viimeisimpien tietojen mukaan niukka enemmistö valtuutetuista kannattaa ratikan rakentamista.

Jos päätös ratikan rakentamisesta tehdään, rakennustyöt alkavat ensi vuonna. Ensimmäiset linjat otettaisiin käyttöön vuonna 2020.

Mahdollista kuitenkin on, että päätös ei synny vielä tänään maanantaina. Jos vähintään 23 valtuutettua vaatii päätös voi jäädä pöydälle ja valtuusto kokoontuu vielä syksyn aikana uudelleen päättämään asiasta.

Saara Aallon kisa jatkuu Britannian X Factorissa

Suomalaislaulaja Saara Aalto pääsi sunnuntai-iltana jatkoon Britannian X Factor -televisiokilpailussa. Toisin kuin aiemmissa live-lähetyksissä, Aalto selvisi sunnuntaina suoraan jatkoon yleisöäänien avulla.

Britannian X Factorin loppukilpailu käydään joulun alla, kun jäljellä on kolme kilpailijaa.