1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jämijärvi

Jämijärven juomavesi keitettävä toistaiseksi sadoissa talouksissa

Jämijärven vesiosuuskunnan alueen kaikki ruoka- ja juomavesi keitettävä toistaiseksi. Kyse on varotoimesta vesijohtovedestä löytyneen enterokokkibakteerin vuoksi. Vesiosuuskunnan alueella asuu noin tuhat ihmistä.

Jämijärvi
Vettä vesihanasta lasketaan juomalasiin.
Antti Heikinmatti / Yle

Jämijärven vesiosuuskunnan vesijohtovedestä löydettiin keskiviikkona pieni määrä enterokokkibakteereja. Tämä voi olla merkki veden ulosteperäisestä saastumisesta. Bakteerilöydös havaittiin normaalin näytteenoton yhteydessä.

– Kyse on todella pienestä määrästä, mutta toimenpideraja on nolla ja sitten pitää antaa veden keittokehotus, selventää terveystarkastaja Susanna Salokangas.

Ruoka- ja juomavettä on keitettävä toistaiseksi viidestä kymmeneen minuuttia. Vettä voi muuten käyttää peseytymiseen normaalisti.

Vesijohtoveteen päässeiden enterokokkibakteerien alkuperää ei vielä tiedetä. Toistaiseksi ei ole tiedossa sairastuneita.

Uudet näytteet otetaan Jämijärvellä tänään ja niiden tulokset valmistuvat ylihuomenna keskiviikkona. Seuraavan kerran näytteet otetaan ensi viikon alkupuolella. Veden keittokehotus voidaan purkaa, kun saadaan kaksi puhdasta vesinäytettä.

Jämijärven kunta tiedottaa vesitilanteesta nettisivuillaan.

12.09 Uutista tarkennettu: Enterokokkia on löydetty vain yhden vesiosuuskunnan alueelta

Lue seuraavaksi