Heinäkansa nousi simolaiselle pellolle

Simon koululaiset ovat pukeneet pellolle hahmoja kunnan historiasta. Heinäkansan kalastaja, sekatyömies, pyykkäri, pappi ja virkamies, ilahduttavat ohikulkijoita nelostien varressa.

Simo
Heinäkansaa Simossa.
Jenni Mehtonen/Yle

Simossa Maksniemessä sijaitsee vanha Ervastin tila, jonka pellolla työskentelee ihmisiä perinteisissä Simolaisissa ammateissa. Nelostien autoilijoille hahmot näyttävät ohi ajaessa oikeilta ihmisiltä, mutta kyseessä on Maksniemen koulun oppilaiden kokoama heinäkansa.

Heinällä täytettyjen ihmishahmojen joukosta löytyvät niin pappi, kalastajat, virkamies kuin pyykkäri ja sekatyöläinen, maanviljelijää unohtamatta. Mukana on myös lapsihahmoja, jotka kantavat maitohenttaria ja ovat tulleet noutamaan työläisiä ruokatunnille.

Taideteos Hiljainen kansa pellolla.
Jenni Mehtonen / Yle

– Täällä on simolaista hiljaista heinäkansaa. Näyttely on koottu Simon 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. On verestelty muistoja ja koottu tällainen Simon eri ammatteja kuvaava näyttely, luokanopettaja Jaana Dahl-Poikela Maksniemen koulusta kertoo teoksen taustoista.

Teoksen tekeminen täyttää myös tänä syksynä voimaan tulleen opetussuunnitelman vaatimuksen monialaisesta oppimiskokonaisuudesta.

– Idea lähti siitä, että yhdistetään nämä kaksi asiaa ja saadaan historia, kuvataide, äidinkieli ja luontotieto yhdistettyä, Dahl-Poikela kertoo.

Oppilaat ideoivat sekä toteuttivat

Oppilaat saivat itse osallistua hahmojen ideoimiseen ja monet toivatkin vaatteita ja asusteita heinäkansalle puettavaksi. Teoksen rakentamiseen on osallistunut toista sataa lasta.

– Jokainen koulun oppilas on päässyt osallistumaan tuomalla vaatteita, täyttämällä niitä ja pystyttämällä näyttelyä.

– Olen tuonut palomiehille vaatteet, kypärät ja lakit, kertoo Maksniemen koulussa viidettä luokkaa käyvä Iida Jakovlev, joka kertoo isänsä olevan palomies.

Taideteos Hiljainen kansa pellolla.
Jenni Mehtonen / Yle

Näyttelyssä on myös ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden tekemä kalaverkko, joka kuvastaa Simon kalastushistoriaa. Kalojen ja kalaverkon tekemiseen osallistui myös toisen luokan oppilas Aatu Mikkonen.

– Olen tehnyt tänne ahvenen. Se on tuolla kauhean käppyrässä nyt, Aatu Mikkonen kertoo ja näyttää kalaverkossa roikkuvaa kalaa, joita oppilaat ovat ommelleet kahvipaketeista.

Heinäkansa on esillä Maksniemessä Nelostien varressa pari–kolme viikkoa. Simoon virastotalon läheisyyteen on pystytetty maanantaina vastaavanlainen näyttely.