Pankkijohtaja: Britannian pankit alkavat nopeasti siirtyä EU-alueelle

Britannian pankit toivovat vapaan matkustusoikeuden säilyvän EU-alueelle, mutta Britannian johto pitää kiinni EU-kansalaisten matkustusvapauden rajoittamisesta.

talous
Lontoon City on Euroopan johtava rahoitusalan keskus.
Lontoon City on Euroopan johtava rahoitusalan keskus. Hannah McKay / EPA

Britannian suurpankit alkavat siirtää toimintojaan EU-maihin ensi vuoden alkukuukausina, arvioi Britannian liikepankkien yhdistyksen puheenjohtaja Anthony Browne The Observer (siirryt toiseen palveluun) -lehden kirjoituksessaan.

Pienempien pankkien siirtyminen alkaa Brownen mukaan jo tämän vuoden puolella.

Pankkien siirtyminen on seurausta Britannian kansanäänestyksessä tekemästä päätöksestä erota Euroopan unionista. Pankit ovat toivoneet, että vaikka brexit toteutuisikin, Britannia voisi hyödyntää EEA-maiden, kuten Norjan ja Islannin kaltaista passivapautta. EU- ja EEA-maiden kansalaisilla on passivapauden myötä vallinnut vapaa matkustusoikeus.

Britannian ja EU:n poliitikot ovat kuitenkin tyrmänneet passivapauden Britannian kohdalla. Britannian pääministeri Theresa May on sanonut pitävänsä kiinni siitä, ettei EU-kansalaisilla jatkossa ole vapaata matkustusoikeutta Britanniaan. EU-johto puolestaan pitää kiinni työvoiman vapaasta liikkuvuudesta.

Brownen mukaan Britannian pankkisektori on ylivoimaisesti maan tärkein vientiala, mutta samalla kansainvälisesti liikkuvampi muin muut.

Browne painottaa, että pankkien lähtö ei johdu vain Englannin kanaaliin nousevasta tullimuurista, sillä sellainen tulee todennäköisesti jokaiselle vientialalle. Olennaisinta on, että Euroopan pankkitoiminnan luvat myönnetään ja säännöt laaditaan EU:ssa.

Brittipankkien siirtyminen ulkomaille veisi Britanniasta arviolta 70 000 työpaikkaa.

Anthony Browne uskoo, että Lontoon City pysyy jatkossakin tärkeänä pankkialan keskuksena. Tullimuurin pystyttäminen Kanaalin yli kulkevalle kaupalle kuitenkin haittaa yhtä lailla Britanniaa kuin Euroopan unioniakin, hän toteaa.

Lähteet: Independent, BBC