1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaakauppa

Vallonia aikoo uhmata EU:n takarajaa: Ei Kanada-sopua tänään

EU on vaatinut Belgiaa ilmoittamaan maanantai-iltana, kannattaako se EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimusta. Belgia kannattaisi, mutta ei voi hyväksyä sopimusta ilman ranskankielisen Vallonian lupaa.

vapaakauppa
Vallonian parlamentin puhemies André Antoine (vas.) ja ministeripresidentti Paul Magnette.
Vallonian parlamentin puhemies André Antoine (vas.) ja ministeripresidentti Paul Magnette.Julien Warnand / EPA

Belgian ranskankielinen alue Vallonia ei aio taipua EU:n asettamaan takarajaan, jonka mukaan Belgian olisi ratkaistava kiista EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksesta maanantai-iltaan mennessä.

EU ja Kanada ovat suunnitelleet allekirjoitattavansa CETA-sopimuksen torstaina, mutta esteenä on Vallonian vastarinta. Kaikki 28 EU-maata kannattavat sopimusta, mutta Belgia ei voi allekirjoittaa sitä ilman Vallonian suostumusta.

"Uhkavaateet eivät kuulu demokratiaan"

Vallonian parlamentin puhemies André Antoine sanoi aamulla, ettei Vallonia voi antaa suostumustaan maanantainakaan. Hänen mukaansa järkevä lykkäys olisi vuoden loppuun.

Antoine huomauttaa, että sopimuksella on oltava vakaa juridinen pohja, sillä se voi avata tietä tuleville kauppasopimuksille Yhdysvaltain ja Kiinan kanssa. CETA-sopimuksen tekstiä hän pitää monimutkaisena: 300 sivua sopimuksia ja 1 300 sivua liitteitä.

Antoine myös toteaa, etteivät uhkavaatimukset kuulu demokratiaan.

Tuleeko Trudeau Eurooppaan?

Beligian pääministeri on kutsunut hallituksen ja aluehallitukset iltapäiväksi neuvottelemaan kiistan ratkaisusta.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau päättää illalla, matkustaako hän Eurooppaan torstaiksi, jolloin sopimus siis on aiottu allekirjoittaa.

Kannattajien mukaan sopimus lisää EU:n ja Kanadan kauppaa 20 prosentilla ja vahvistaa osapuolien talouksia.

Vallonia puolestaan on huolissaan muun muassa lisääntyvästä lihan tuonnista Kanadasta sekä järjestelmästä, jolla valtiot ja ulkomaiset investoijat ratkovat kiistojaan. Arvostelijoiden mukaan monikansalliset yritykset saisivat liikaa sananvaltaa.

Jotkut epäilevät, että Vallonian aluehallituksen vastustus on keino pelata sisäpolitiikkaa.

Sopimusta kritisoivat myös globalisaation vastustajat, joiden mukaan CETA-sopimus on koemalli vielä kiistellymmälle EU:n ja Yhdysvaltain TTIP-sopimukselle.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi