Pakkanen ajaa kulkukissoja ihmisten luo – tie villin eläimen sydämeen käy vatsan kautta

Kulkukissan kesyttäminen vaatii paljon työtä. Ruoka toimii hyvänä apuna. Osa kissoista ei opi kovasta työstäkään huolimatta luottamaan ihmisiin.

kissa
Lähikuvassa seisova kissa.
Juha Kemppainen / Yle

Kylmien ilmojen saapuessa lähtevät kodittomat kissat etsimään lämpöisiä varastoja ja pihapiirejä. Mikäli pihapiiriin ilmestyy outo kissa, josta naapureillakaan ei ole tietoa, kannattaa kissasta ilmoittaa lähimpään löytöeläinkotiin.

Pohjanmaan eläinkeskukseen päätyy löytöeläimiä Karijoelta, Kaskisista, Kristiinankaupungista ja Närpiöstä. Tällä hetkellä kotia etsii noin 20 kissaa. Eläinkeskukseen saapuvat kissat ovat kaikenikäisiä. Vaikka kampanjointi kesäkissoja vastaan on kovaa, ovat syksyisin keskukseen saapuvat kissat yleensä kesällä syntyneitä pentuja.

– Tuntuu, että saapuvien kissojen määrä nousee tasaisesti joka vuosi. Toisaalta tietoisuus meidän paikasta kasvaa ja me saadaan aika hyvin koteja niille kissoille. Vaikka siis kissojen määrä on lisääntynyt, niin meillä on tällä hetkellä vähemmän kissoja, Jenna Kotokorpi kertoo Pohjanmaan eläinkeskuksesta.

Harva löytökissa päätyy edelliseen kotiinsa. Kissojen sirutuksella kadonneen kissan vanha koti löytyisi helposti, mutta maaseutukunnissa sirutus on vielä harvinaista.

– Mä olen tehnyt tätä työtä kymmenisen vuotta ja meillä on yhdeltä kissalta löytynyt mikrosiru. Aika pieni prosentti siitä määrästä, mitä meillä noita kissoja on ollut. Valitettavasti niitä siruja niiltä ei löydy, Kotokorpi toteaa.

Kesyttäminen vaatii kärsivällisyyttä

Mikäli kissa on pitkään ilman ihmiskontaktia, se villiintyy nopeasti. Luottamuksen saaminen takaisin on pitkä prosessi.

– Kun meillekin hoitolaan tulee kissoja, niin ei yhteen yksilöön pystytä käyttämään tuntikausia päivässä aikaa. Valitettavaa on myös, että vaikka me saataisiin kissa kesyyntymään, niin sitten kun löytyy se uusi omistaja, niin se on taas sitten täysin uusi prosessi. Tällainen villikissa saattaa kesyyntyä yhden ihmisen käsiteltäväksi, mutta uusi ihminen on taas uusi ihminen. Kissa ei ole luota siis välttämättä kaikkiin, Kotokorpi toteaa.

Kotokorven mukaan mahdollisuudet saada kissan luottamus paranevat, mikäli kissaan käytetään paljon aikaa. Hoitolaoloissa kotouttaminen on kuitenkin haasteellista. Kesyttäminen käynnistyy parhaiten ruokinnan kautta.

– Monesti ruoka on sellainen, jolla se sydän valloitetaan. Saadaan se kissa luottamaan, että syömään uskaltaa tulla ja että sille ei tapahdu mitään. Sitten vähitellen ruokaa voi alkaa antaa sisätiloihin, niin että kissa saadaan rajattua jonnekin, jossa antaa sen kissan lähestyä ihmistä, Kotokorpi kertoo.

Hankalinta Kotokorven mukaan villikissojen kanssa ovat terveystoimenpiteet; madotukset, rokotukset, leikkaukset. Monesti ongelmana ovat esimerkiksi ulkoloiset ja punkit, joita pitäisi päästä ihan fyysisesti poistamaan kissalta. Kissojen kesyttäminen voi olla vuosien prosessi, jopa koko kissan elämän kestävä prosessi.

– Tiedän tapauksia, jotka on pienenä pentuna otettu kotielämään ja ne ovat hautaan saakka olleet arkoja ja hankalasti käsiteltäviä. Ne voivat elää ihan hyvää tyytyväistä elämää, mutta voi olla, että ne eivät täysin koskaan kesyynny, Kotokorpi kertoo.

Jopa sadan kissan laumoja

Villikissapopulaatiot ovat suuri ongelma monilla paikkakunnilla, näin myös Pohjanmaalla.

– Näitä on paljon ja monesti näihin on hankala puuttua, varsinkin jos sillä populaatiolla on joku näennäinen omistaja. Näitä populaatioita on tiedossa useita kymmeniä ja siinä on varmasti vain pieni määrä siitä, mikä on todellinen totuus, Kotokorpi kertoo.

Pienimmät kissapopulaatiot, joista Kotokorpi on tietoinen sisältävät kahdeksan kissaa.

– Suurin, mikä on minun tiedossani, niin on piha-alue, jossa päästään varmasti yli sataan yksilöön, Kotokorpi kertoo.

Kotokorven mukaan kissoja yritetään loukuttaa, mutta se on haasteellista, sillä kissat oppivat nopeasti pelkäämään ja väistämään loukkuja.

– Villeimmät yksilöt jäävät ja usein sinne paikkaan jää se muutama yksilö, joissa on taas uuden populaation alku. On haastavaa saada tuon kokoinen populaatio kiinni, Kotokorpi kertoo.