1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. älypuhelimet

Älypuhelimen lataamisen monet eri tavat – hidas lataus voi olla hyväksi

Älypuhelimen akku latautuu kaikista tehokkaimmin verkkovirrasta. Kuumia ja kylmiä lämpötiloja kannattaa vältellä.

Tietokoneen kautta puhelimen lataaminen voi olla hyväksi puhelimen akulle. Kuva: Laura Tolonen / Yle

KAJAANI Hidas latautuminen voi usein olla älypuhelinten litium-ioni-akuille hyväksi, kertoo Aalto-yliopiston sähkökemiallisen energiantuotannon ja varastoinnin professori Tanja Kallio.

Hitaassa latauksessa energiaa varastoivat aineet asettuvat akkuun rauhallisesti oikeille paikoille.

– Tällöin ei tapahdu niin paljon sivureaktioita, jotka vahingoittavat akkua, Kallio kertoo.

Asialla ei kuitenkaan välttämättä ole suurta merkitystä, sillä akun kestoon vaikuttaa moni muukin asia, Kallio arvioi.

Lataaminen verkkovirrasta valmistajan omalla laturilla on usein paras vaihtoehto, kertoo Kajaanin Veikon Koneen myyjä Matias Romppainen. Kuva: Mika Niskanen / Yle

Haittapuolena on luonnollisesti se, että älypuhelimen lataaminen esimerkiksi tietokoneella kestää pidempään. Kajaanin Veikon Koneen myyjän Matias Romppaisen mukaan kesto voi olla puoli tuntia tai tunninkin pidempi.

Romppainen kokee, että valmistajan omat laturit ovat tehokkaimpia älypuhelimen lataamiseen.

– Kannattaa suosia aina alkuperäisiä latureita, Romppainen kertoo.

Myös Kajaanin Gigantin teleosaston osastopäällikkö Sauli Holappa kertoo, että kännykkä on tehokkainta ladata verkkovirrasta valmistajan omalla laturilla. Seuraavaksi tehokkaimpia keinoja ovat tarvikelaturit kuten autolaturit sekä myös varavirtalähteet.

– Tehokas laturi lataa huomattavasti nopeammin kuin vähempitehoinen laturi, Holappa tiivistää.

Kuuma ja kylmä ovat akkujen vihollisia

Yksi kikka pidentää akun kestoa pitkällä aikavälillä on jatkuvasti pitää kännykän varaus 40–80 prosentissa, Veikon Koneen Matias Romppainen kertoo. Käytännössä tämä tarkoittaa puhelimen lataamista usein. Täyteen ladattu akku ei kuitenkaan huononna suorituskykyä, Romppainen lisää.

– Akkuja kannattaa vaalia ihan senkin takia, että nykyajan puhelimissa koko ajan vähenee se, että akku on irrotettava. Ne on rakennettu yleensä sisään ja vaihtaminen maksaa enemmän kuin ennen.

Veikon Koneelta muistutetaan myös, että liiallinen kylmyys tai kuumuus ei ole puhelimelle hyväksi. Puhelinta kannattaa säilyttää pakkasessa lämpimässä ja kuumissa olosuhteissa esimerkiksi mieluummin laukussa kuin taskussa kehon lämpöä vasten.

Kannattaa suosia aina alkuperäisiä latureita.

Matias Romppainen

Matkapuhelimen voi myös unohtaa lataukseen turvallisesti, sillä laitteen oma latauselektroniikka huolehtii, ettei akku ylilataudu. Lisäksi Veikon Koneelta vinkataan, että laitetta voi hyvin käyttää myös latauksen aikana. Puhelimen rauhoittaminen kuitenkin lyhentää latausaikaa.

Erityisiä riskejä eri latausvaihtoehtoihin ei kummankaan myymälän mukaan liity.

Uusia keinoja kehitetään

Langaton lataaminen murtautuu todennäköisesti jossain vaiheessa markkinoille, mutta vielä se ei ole lyönyt kunnolla läpi.

Sen sijaan tällä hetkellä perinteisen micro-USB:n haastaa uusi USB Type C -johto, myymälöistä kerrotaan. Tämä lataa puhelimen tehokkaammin, jopa kolmen ampeerin teholla, kun tavallisessa micro-USB:ssa latausteho voi olla noin yhdestä kahteen ampeeria, Gigantin Holappa kertoo.

– Ero on siinä, että se on symmetrinen joka puolelta. Sen voi laittaa kummin päin vaan, kun micro-USB:lla joutuu katsomaan, että liitin on oikein päin, Holappa avaa.

Osa uusista älypuhelimista ladataan vanhemman micro-USB:n sijaan uudella USB Type C -johdolla, jonka pää on pyöreä. Kuvassa Kajaanin Gigantin teleosaston osastopäällikkö Sauli Holappa. Kuva: Mika Niskanen / Yle

Vielä lopuksi Veikon Koneen Romppainen vinkkaa – ei niinkään älypuhelimen akkuun liittyen – että laitetta kannattaa sammuttaa välillä. Tämä sujuvoittaa etenkin käyttöjärjestelmää.

– Itsekin viikoittain sammutan kaksi kertaa. Tämä nollaa datan puhelimesta, Romppainen kertoo.