Monilla äideillä imetysongelmia – isä nousi barrikadeille imetyksen puolesta

Porilainen Heikki Leppimäki vannoo imetyksen nimeen. Hänen 2,5-vuotias poikansa imee edelleen. Miehen imetysmyönteiselle asenteelle on tilausta: usea suomalainen äiti kokee pulmia imetyksen kanssa. THL:n tutkija Kirsi Otronen vaatii äitien syyllistämisen lopettamista.

imetys
Isä ja poika leikkivät.
Leo ja Heikki Leppimäki.Karri Laihonen / Yle

Usealla suomalaisella äidillä on ongelmia imetyksessä. Asia käy ilmi esimerkiksi Hoitotiede-lehden (siirryt toiseen palveluun) artikkelista, johon haastateltiin yli 400 äitiä. Näistä puolella oli imetysongelmia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkija Kirsi Otronen sanoo, että äidit kokevat usein epäonnistuneensa, jos imettäminen ei suju esimerkiksi maidon vähäisen erityksen vuoksi. Hänen mukaansa äidin tulisi saada apua imetykseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja äitien syyllistäminen pitäisi lopettaa.

– Olen ymmärtänyt, että nettikeskusteluissa äidit kokevat diskrimisointia, jos äiti ei halua imettää. Äidit tuntuvat olevan aika herkkiä tuomitsemaan toisia äitejä.

Otrosen mielestä syy on äidin sijasta ennemminkin terveydenhoitojärjestelmässä, joka ei ole pystynyt tukemaan äitiä.

– Vaikka imetyksestä pääsääntöisesti ajatellaan hyvin myönteisesti, eivät meidän käytäntömme vielä tue imettäviä perheitä tarpeeksi.

Isä: "Neuvolassa ei aina nojata faktoihin"

Terveydenhoitojärjestelmän saamaan kritiikkiin yhtyy porilainen Heikki Leppimäki, joka on 2,5-vuotiaan Leon isä. Neuvolassa ei Leppimäen mukaan aina olla ajan tasalla.

Neuvolahenkilökuntaan kuuluu vielä tänäkin päivänä surullisen paljon asenteellisuutta ja omia näkemyksiä, jotka eivät aina perustu faktatietoon.

Porilainen isä Heikki Leppimäki

– Neuvolahenkilökuntaan kuuluu vielä tänäkin päivänä surullisen paljon asenteellisuutta ja omia näkemyksiä, jotka eivät aina perustu faktatietoon.

Leppimäki korostaa, että heidän perheensä kokemukset neuvolasta ovat olleet positiivisia. Mies on kuitenkin syvällisesti imettämiseen perehtyneenä törmännyt harmillisiin tapauksiin.

– On esimerkkejä, joissa äidillä on ollut tietyt tavoitteet imetyksen suhteen. Sitten kun nämä tavoitteet eivät olekaan toteutuneet, ovat äidit lähteneet neuvolasta itkien. Silloin jotakin on mennyt pieleen.

Leppimäelle oli alusta asti selvää, että heidän lastaan imetetään. Hän päätti onkia imettämisestä kaiken saatavilla olevan tiedon.

– Huomasin nopeasti, että imetykseen liittyy paljon asioita, joita moni ei ymmärrä. Se on loppujen lopuksi aika tekninen suoritus.

Imetystä kannattaa jatkaa mahdollisimman pitkään

Heikki Leppimäki on vakuuttunut siitä, että imetystä kannattaa jatkaa lapsen ehdoilla niin kauan, kuin se onnistuu. Hänen poikansa Leo imee edelleen.

– Imetyksen keston määrittävät aina äiti ja imetettävä lapsi. Kestoa ei ole kellään terveydenhuollon ammattilaisella oikeutta lähteä määrittelemään.

Imetyksestä on Leppimäen mukaan muutakin hyötyä kuin ravintoarvo. Lapsen ja äidin imetyksen mukanaan tuoma läheisyys vahvistaa heitä henkisesti.

– Jokaiseen ihmiselle imetys vaikuttaa eri tavalla, ja hyödyt ovat erilaisia. Tärkeää on mennä lapsen ehdoilla.

Hän haluaa kumota väitteen, että äidinmaito muuttuisi ravintoarvoiltaan hyödyttömäksi lapseksi tietyn ajan jälkeen.

– Äidinmaito muuttaa muotoaan, mutta hyödyttömäksi se ei lapselle käy.

Imetyksen äänitorvi ja äitien sankari

Poikansa kanssa kotona viihtyvä Heikki Leppimäki on noussut sosiaalisessa mediassa suosituksi imetyksen puolestapuhujaksi. Varsinkin hänen Facebook-sivuillaan julkaisemansa kirje Porin perusturvan terveydenhuollon ammattilaisille keräsi huomiota alkuvuodesta. Kirjoitus on saanut Facebookissa yli sata jakoa.

– Huomasin yhdessä Facebook-ryhmässä hämmentävän tarinan ja päätin lähettää kirjeen kahdeksalle perusturvan työntekijälle. Ainoastaan yksi heistä vastasi. Se oli vähän pettymys.

Kirjeessä Leppimäki ruotii nimenomaan sitä, ettei neuvolahenkilökunta saisi enää tänä päivänä esittää uskomuksiin ja omiin mielipiteisiin perustuvaa tietoa. Onko karskista porilaisesta isästä tullut kaikkien äitien sankari?

Miestä itseään asetelma naurattaa.

– No eipä sellainen titteli minua haittaakaan. Pääasia, että imetyksen hyödyt saavat julkisuutta.