Design-vene tai ekoarkku – hautajaisista halutaan aina vainajan näköinen tilaisuus

Hautajaisten toivotaan olevan yhä enemmän vainajan näköinen tilaisuus joka kunnioittaa hänen vakaumustaan ja toiveitaan.

hautaus
Veneenmallinen ruumisarkku
Venho-nimisen arkun on suunnitellut Ristomatti Ratia.Kyösti Vaara / Yle

Suomalaista huippu-designia on totuttu näkemään esimerkiksi huonekaluissa, mutta nykyään myös hautaustoimiston valikoimista voi löytyä tunnetun muotoilijan suunnittelemia uurnia ja arkkuja.

– Ristomatti Ratian suunnittelema veneenmallinen arkku on saanut täällä Perämeren rannikolla suuren suosion, toteaa Soile Puijola kemiläisestä hautaustoimisto V. Puijolasta.

Esimerkiksi Perämeren pohjukassa moni on eläessään viihtynyt vesillä muun muassa virkistyskalastuksen tai ammattimaisemman kalastuksen parissa. Vene on silloin luonteva valinta myös viimeiseksi leposijaksi.

Hautauksen ennakkosuunnitelman voi jokainen käydä laatimassa haluamassaan hautaustoimistossa.

Ulla Honkimaa

– Paljon ihmiset valitsevat rakkaimilleen arkkuja sillä perusteella, että ne ovat vainajan tyyliin sopivia, Puijola sanoo.

Vainaja voi osallistua suunnitteluun

Ulla Honkimaa Suomen Hautaustoimistojen Liitosta painottaa, että hautajaisten on tarkoitus olla paitsi vainajan näköinen, myös hänen vakaumustaan ja toiveitaan kunnioittava tilaisuus.

Honkimaan mukaan olisikin hyvä, että jokainen miettisi omalla kohdallaan jo ajoissa minkälaiset hautajaiset itselleen toivoisi.

– Se helpottaa huomattavasti omaisten pohdintoja hautajaisia järjestäessä. Hautaustestamentin ja hautauksen ennakkosuunnitelman voi jokainen käydä laatimassa haluamassaan hautaustoimistossa, Honkimaa huomauttaa.

Soile Puijola sanoo hautaustestamentteja tehtävän enevässä määrin myös heidän asiakaskunnassaan.

– Suurimassa osassa testamenteista voi olla ainoastaan toivomus siitä, että haluaa tulla kuolemansa jälkeen tuhkatuksi. Mutta sitten on myös testamentteja, joissa on määritelty hyvin tarkasti arkut tai uurnat ja jopa muistotilaisuuden kukat.

Ekologisuus säästää luontoa, mutta nostaa hintaa

Hautausarkkujen ja -uurnien tulee olla ensi vuoden alusta lähtien kokoaan maatuvia. Siirryttäessä arkkuvalmistuksessa pelkästään luonnonmateriaalien käyttöön vaikuttaa se jonkin verran valmistuskustannuksien kasvamiseen ja sitä kautta lopullisen tuotteen hintaan.

Ekologinen ruumisarkku
Ympäristöystöystävällisyys lisää myös työturvallisuutta, kun esimerkiksi polttohautauksessa ei tarvitse pelätä leimahdusherkkiä materiaaleja.Kati Siponmaa / Yle

Suomessa hautaamisen kustannukset vaihtelevat nykyisellään 2500 eurosta 3500 euroon.

– Hautajaiset ovat aina kokonaisuus, jonka kustannuksiin vaikuttavat monet asiat, Ulla Honkimaa sanoo.

Kokonaiskustannukset muodostuvat muun muassa arkusta tai uurnasta sekä muusta työstä ja palvelusta kuten vainajan arkkuun pukemisesta ja kuljettamisesta.

Alueellista vaihtelua kustannuksiin tulee esimerkisi sen mukaan, mitä seurakunta perii hautapaikan valmistelusta ja hoitamisesta. Tuhkaamisestakin peritään tuhkaamismaksu ja joillakin paikkakunnilla voidaan periä myös kappelivuokra.