Kuvitteellinen verkkohyökkäys ensi viikolla – kaikki pohjalaiskunnat mukana valmiusharjoituksessa

Valmiusharjoituksessa valmistaudutaan pitkäkestoiseen kriisiin. Kuvitteellisena taustatilanteena on kiristynyt kansainvälinen tilanne ja siitä aiheutuvat verkkohyökkäykset.

Pohjanmaa
Johtoja Anvian tietoverkon konehuoneessa Vaasassa.
Mirva Korpela / Yle

Pohjanmaalla järjestetään laaja valmiusharjoitus marraskuun alussa. Harjoitukseen osallistuvat kaikki kunnat Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueelta eli yhteensä 40 kuntaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston järjestämässä harjoituksessa kuvitteellisena taustatilanteena on kiristynyt kansainvälinen tilanne ja siitä aiheutuvat verkkohyökkäykset seurannaisvaikutuksineen.

Vaikka harjoituksessa tietoverkot kaatuvat ja yhteiskunnan toiminnot uhkaavat halvaantua, levottomuutta ei kansalaisissa kuitenkaan haluta herättää vaan pikemminkin vahvistaa turvallisuuden tunnetta.

– Kun valmiusharjoituksia on pidetty yli 40 vuotta, niin on haluttu tulla entistä enemmän esiin ja tuoda viestiä, että näitä asioita harjoitellaan ja valmistellaan toimia siltä varalta, että jotain oikeasti tapahtuu, sanoo PohjaBotten 16 -harjoituksen johtajan Tarja Wiikinkoski.

Wiikinkosken mukaan harjoitus on laajentunut sillä tavalla, että kuntien viranomaisten lisäksi mukana on kolmannen sektorin toimijoita ja elinkeinoelämän toimijoita. Kaksipäiväisen harjoituksen tavoitteena on tunnistaa eri toimijoiden kannalta kriittiset toimintatavat ja järjestelmät sekä niiden haavoittuvuus.