Puttonen: Negatiivisten korkojen synnyttämä talletuspako olisi kaikkien finanssikriisien äiti

Professori Vesa Puttosen mukaan vaarallisen talletuspaon riski kasvaa, jos yhä alhaisempi korkotaso saa pankit ulottamaan negatiiviset korot talletuksiin saakka.

talous
Vesa Puttonen.
Vesa Puttonen.Yle

Euroalueen keskuspankki EKP on painanut markkinakorkoja alle nollaan prosenttiin. Esimerkiksi kahdentoista kuukauden euriborin korko on ollut negatiivinen helmikuusta lähtien.

Hyvin alhaisten korkojen poliitiikka voi synnyttää pahimmillaan jopa talletuspaon.

– Korot voivat ehkä pidempäänkin olla jonkin verran negatiivisia. Tavallinen ihminen tietysti ajattelee, kuin myös yritys, että jos joutuu maksamaan siitä, että rahaa pitää pankkitilillä, toinen vaihtoehto on, että ottaa rahat pois sieltä. Sitä ei haluta lähteä testaamaan, koska tällainen bank run – talletuspako – olisi sitten kaikkien finanssikriisien äiti, jos se leviäisi, Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen sanoo illan MOT-ohjelmassa.

Puttosen mukaan ”vain herra tietää”, miten pitkälle negatiivisiksi EKP voi korot painaa.

– Kovin paljon negatiivisia ne eivät voi olla. Jos se johtaa siihen, että pankit ovat pakotettuja ulottamaan ne myös talletuskorkoihin, kasvaa riski siitä, että ihmiset nostavat rahansa pois pankeista. Se kysymys ei ole tieteellinen tai tutkimuksellinen, se on sitten empiirisesti testattavissa, mutta se on semmoinen empiirinen testi, jota kukaan ei halua tehdä.”

MOT:n tekemän kyselyn perusteella ainakin kolme Suomessa toimivaa pankkia on jo ottanut negatiiviset talletuskorot käyttöön osalle suurimmista asiakkaistaan. Pankit ovat Handelsbanken, Nordea ja OP Ryhmä.

Tavalliset henkilöasiakkaat saavat edelleen talletuksilleen pientä korkoa kaikissa pankeissa. Monet pankit ovat tosin nostaneet palvelumaksujaan.