Nasan luotain kuvasi Marsin pinnalta luultavasti Schiaparelli-laskeutujan viimeiset jäljet

Kuvan tumma piste saattaa olla kraatteri, jonka Schiaparelli jätti räjähtäessään Marsin pinnalla.

Avaruusohjelmat
Marsin pintaan ilmestyneiden jälkien uskotaan kerovat Schiaparelli-laskeutujan viime hetkistä. Vaalea piste oikealla alhaalla on laskuvarjo, arvioi Euroopan avaruusjärjestö.
Marsin pintaan ilmestyneiden jälkien uskotaan kertovat Schiaparelli-laskeutujan viime hetkistä. Vaalea piste oikealla alhaalla on laskuvarjo, arvioi Euroopan avaruusjärjestö. Nasa / EPA

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan luotain on havainnut Marsin pinnassa jälkiä, joita alueella ei aiemmissa kuvissa ole ollut. Uusien jälkien arvellaan olevan viimeiset merkit Euroopan avaruusjärjestön Esan Mars-laskeutujasta Schiaparellista (siirryt toiseen palveluun), joka mykistyi viime viikolla matkallaan planeetan pinnalle.

Nasan Mars Reconnaissance Orbiter -luotain on ottanut kuvan alueesta, jonne Schiaparellin oli määrä laskeutua. Kuvissa on kaksi pistettä, joita toukokuussa otetussa kuvassa ei ollut. Jäljet ovat pieniä, sillä yksi kuvan pikseli on Marsin pinnalla kuuden metrin matka.

Vaaleana hohtavan täplän uskotaan olevan Schiaparellin laskuvarjo. Noin kilometrin päässä oleva suurempi tumma piste puolestaan lienee Marsiin tömähtäneen Schiaparellin raapaisu tai mahdollisen räjähdyksen jättämä kraatteri. Schiaparellin tankit olivat ilmeisesti edelleen täynnä, kun laskeutuja törmäsi pintaan.

Emoluotain kiertää kuten pitääkin

Tumman ja vaalean pisteen sijainnin perusteella näyttää siltä, että Schiaparellin rakettimoottorit sammuivat liian aikaisin ja vapaa pudotus kesti liian pitkään. Siten Schiaparellilla saattoi törmäshetkellä olla vauhtia yli 300 kilometriä tunnissa.

Schiaparelli ehti lähettää emoluotaimelleen paljon tietoa, josta odotetaan varmistuvan, mitä Schiaparellille todella tapahtui vain hetkeä ennen kuin sen piti laskeutua.

Mars Reconnaissance Orbiter, TGO, kiertää Marsia suunnitelmien mukaan, Esasta kerrotaan. Keväällä luotamen on määrä jarruttaa ja laskeutua vähitellen 400 kilometrin korkeuteen.

TGO:n päätehtävä on etsiä Marsin kaasukehästä mahdollisia vihjeitä pinnanalaisesta elämästä ja toimia kommunikaatiolinkkinä, kun Esa lähettää Marsiin tutkimusvaunun vuonna 2020.