1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Panssarimuseo

Joukkorahoitus onnistui – Video: Veteraanipanssarit vihdoinkin taivasalta katon alle

Parolan Panssarimuseon vanhat panssarivaunut pääsevät suojakatokseen. Viime kesänä käynnistynyt joukkorahoituskampanja on päässyt tavoitteeseensa ja rinnekatoksen rakentaminen pääsee suunnitellusti käyntiin syksyllä 2017.

Panssarimuseo
Suomen tunnuksilla olevia panssarivaunuja Parolan mäellä
Parolan Panssarimuseon ulkonäyttelyssä on panssarivaunuja, jotka ovat olleet säiden armoilla vuodesta 1961. Video: Panssarimuseo / Yle

Parolan Panssarimuseon (siirryt toiseen palveluun) ulkonäyttelyrinteessä on kokoelma panssarivaunuja, jotka ovat olleet säiden armoilla pääosin vuodesta 1961.

– Joukkorahoituskampanjan 60 000 euron minimitavoitteen täyttyminen mahdollistaa valaistujen sääsuojakatosten rakentamisen käynnistämisen, kertoo Panssarimuseon johtaja Timo Teräsvalli.

Katokset mahdollistavat ulkonäyttelyn ympärivuotisen aukiolon. Työ alkaa ensi vuoden syksyllä maansiirtotöillä.

– Tarkoitus on kattaa ulkorinteen alarivi 80 metriä pitkällä katoksella, ja ylärivin katos on 60 metriä pitkä. Katokset ovat 12 metriä syvät ja 4,5 metriä korkeat. Tämänhetkisellä rahoituksella saadaan noin puolet tästä tehtyä. Meillä on rahankeräys kevääseen 2018 käynnissä, mutta tällä joukkorahoituksella päästään alkuun.

Kahden katoksen rakentamisen kokonaisbudjetti on 400 000 euroa, josta joukkorahoituskampanjan koko osuudeksi on asetettu 200 000 euroa. Osa rahoituksesta on saatu japanilaisilta, jotka ovat innostuneet animaatioelokuvan vuoksi ihailemaan suomalaista BT-42-panssarivaunua. Panssarimuseossa on – toistaiseksi vielä taivasalla – maailman ainoa säilynyt jäljellä oleva BT-42-panssarivaunu.

Lue seuraavaksi