Alavan kirkkoherra: Kellojen soitolla olemme mukana aleppolaisten murheessa

Kuopiolaisen kirkkoherra Hannu Koskelaisen mielestä ihmisille on annettava mahdollisuus osallistua myös kaukana olevien ihmisten hätään.

Kuopio
Alavan kirkko, Kuopio
Sakari Partanen / Yle

Kirkonkellot eri puolilla maata ja maailmaa ovat soineet parin viime viikon ajan Syyrian sodassa ja erityisesti Aleppon kaupungissa kärsivien siviilien puolesta.

Pohjois-Savossa muun muassa kuopiolainen Alavan seurakunta on ollut mukana pommitusten uhrien muistamisessa. Seurakunnan kirkkoherran Hannu Koskelaisen mukaan kellojen soittoon sisältyy vahva viesti.

– Saattokellojahan soitetaan juuri silloin, kun vainajaa kannetaan ulos kirkon siunaustilaisuudesta. Se on vahva viesti siitä, että olemme mukana Aleppon ihmisten surussa ja murheessa.

Myötätuntoa ja solidaarisuutta

Koskelaisen mukaan kellojen soitolla voidaan osoittaa paitsi myötätuntoa myös yhteisöllisyyttä. Hänestä on hyvä, että ihmisille annetaan mahdollisuus osallistua myös kaukana olevien ihmisten hätään.

– Monesti näissä globaaleissa konflikteissa yksittäisen ihmisen tai pienen yhteisön mahdollisuus kertoa oma mielipiteensä on hyvin vähäinen. Tämä on erittäin hyvä tapa osoittaa solidaarisuutta kirkkona ja yhteisönä. Olla ihmisen puolella.

Koskelainen myöntää, ettei kellojen soitolla voida muuttaa Aleppon tilannetta. Ihmisten mieliin sillä kuitenkin voidaan vaikuttaa.

– Ihmisten mielipiteisiin, mielikuviin ja yleiseen mielipideilmastoon pystytään vaikuttamaan ja herättämään solidaarisuutta. Sen todistaa jo se, että mukaan on tullut satoja seurakuntia Suomesta ja kansainvälisesti.

Mukaan lähti satoja kirkkoja

Aloite kellojen soittamiseen lähti keskiviikkona helsinkiläisestä Kallion seurakunnasta ja levisi 800 kirkkoon neljässä maanosassa ja kymmenissä maissa. Pohjois-Savossa mukaan lähtivät esimerkiksi Kuopion ja Ylä-Savon seurakunnat mahdollisuuksiensa mukaan.

Niin sanottujen Aleppon kellojen soitto päättyy tänään maanantaina YK:n päivänä.