1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Satoja miljoonia euroja vailla omistajaa – vanhojen paperiosakkeiden siirtämisellä on nyt kiire

Suomalaisten piensijoittajien omistuksista merkittävä osa on vaarassa menettää arvonsa, kun paperiosakkeita mitätöidään. Osakesäästäjien keskusliitto kehottaa olemaan yhteydessä suoraan osakekirjan mukaiseen yhtiöön.

talous
Oy W.Rosenlewin osakekirja vuodelta 1986
Oy W.Rosenlew Ab:n osakekirja vuodelta 1986osakekirja.fi

Suomalaiset pienomistajat saattavat menettää pian satojen miljoonien eurojen arvosta osakkeita, varoittaa eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.).

Kyse on paperimuodossa olevista osakekirjoista, joiden siirtämiseksi sähköiseen rekisteriin säädettiin vuonna 2006 kymmenen vuoden määräaika, joka on nyt kulumassa umpeen.

Tiedotteessa Turunen arvioi, että osakkeita on edelleen siirtämättä 500 – 700 miljoonan euron arvosta. Hänen mukaansa yksin Sampo Oyj voi saada osakkeita jopa 300 miljoonan euron arvosta, mikäli osakkeita ei tulla siirtämään ajoissa.

Osakesäästäjien keskusliiton analyytikko Henri Huovinen pitää Turusen arviota pätevänä.

– Se on hyvä valistunut arvio tuosta kokonaissummasta. Paperimuotoisia osakkeita on erityisesti iäkkäillä ihmisillä ja erilaisissa kuolinpesissä. Osa osakkeista on varmasti hävinnyt, ja osa omistajista ei välttämättä edes tiedä omistavansa osakkeita, Huovinen sanoo.

Kansanosakkeita hukassa suuria määriä

Huovisen mukaan vaihtamatta jääneinä osakekirjoina pyörii erityisesti Sammon ja Elisan kaltaisia koko kansan osakkeita. Suomalaisten piensijoittajien haaliman Nokian kohdalla jälkivaihto päättyi jo vuonna 2001. Sen kohdalla osakkeita jäi vaihtamatta 42 miljoonan euron edestä.

Yhtiöiden käytännöt ja aikarajat osakkeiden siirtämisen suhteen vaihtelevat. Jos yhtiö on liittynyt arvo-osuusjärjestelmään vuonna 2006 voimaan astuneen lain aikana, on 10 vuoden aikaraja voimassa. Sen jälkeen osake voidaan julistaa yhtiölle kuuluvaksi.

– Jos omistaja löytää osakekirjan, kannattaa ensin olla yhteydessä osakekirjan mukaiseen yhtiöön, Huovinen neuvoo.

Elisalla kadonneiden osakkeiden ongelma on hyvin tuttu yhtiön pitkän historian takia.

Alueellisten puhelinyhtiöiden liittymäomistuksen kautta monilla suomalaisilla on ollut omistuksessaan osakkeita, jotka ovat olleet vaihdettavissa Elisan osakkeisiin puhelinyhtiöiden sulauduttua Elisaan. Järjestelyt ja niiden ajankohdat ovat erilaisia eri yhtiöiden kohdalla, kertoo Elisan lakiasiainjohtaja Anne Vainio

Esimerkiksi Elisaa edeltäneen Helsingin puhelinyhdistyksen osakkeita vastaava rahasumma talletettiin aluehallintovirastoon, jossa lunastusaika on päättynyt jo elokuussa. Vielä elokuun alussa poimimatta oli noin neljän miljoonan potti, joka ilman omistajaa siirtyisi Elisalle. Asian käsittely aluehallintovirastossa on vielä kesken, eikä Elisa vahvista vielä lopullista summaa.

Yhtiöllä ei ole Vainion mukaan päätöksiä osakkeiden vaihto-oikeuden päättymisestä.

– Vuosien varrella olemme pyrkineet tiedottamaan asiasta henkilökohtaisilla kirjeillä, mutta emme ole valitettavasti tavoittaneet kaikkia erityisesti osoitteenmuutosten vuoksi, Vainio sanoo.

Ongelman esiin nostanut lakivaliokunnan puheenjohtaja Turunen jättää huomenna eduskunnalle toimenpidealoitteen, jossa ehdotetaan joko kirjaamattomien osakkeiden siirtämistä arvopaperikeskuksen hallinnoimalle tilille tai kymmenen vuoden määräajan pidentämistä.

Lue seuraavaksi