RKP patistaa äitejä töihin perhevapaamallissaan – ehdottaa kotihoidontuen puolittamista

Puolue esitteli varjobudjetissaan perhevapaamallin, joka on sen mielestä parempi kuin kokoomuksella ja SAK:lla.

Nykyisin lasten kotihoito on yli 90-prosenttisesti äitien vastuulla. Kuva: Tiia Hemminki / Yle

Kuumana käyvä perhevapaakeskustelu sai aamulla uutta sytykettä, kun Ruotsalainen kansanpuolue esitteli oman ratkaisunsa perhevapaamalliksi. Malli tuli esille puolueen varjobudjetin julkistustilaisuudessa Helsingissä. Rkp:n vaihtoehtobudjettiin voi tutustua esimerkiksi täällä (siirryt toiseen palveluun)

– Nyt olisi aika lähteä 6+6+6 -malliin, jossa äidille on kuusi kuukautta, isälle kuusi kuukautta ja sitten on valinnanvapainen kuusi kuukautta, jonka äiti tai isä voi pitää lapsen kanssa, sanoi puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolueen ehdotuksesta.

Jos molemmat vanhemmat käyttävät koko oikeutensa perhevapaisiin, kasvaa ansiosidonnainen perhevapaa puolueen mukaan 18 kuukauteen.

– Sen lisäksi esitämme, että kotihoidontukea lyhennetäään puolella 13 kuukauteen nykyisestä 26 kuukaudesta ja jokaisella kolme vuotta täyttäneellä lapsella olisi oikeus maksuttomaan varhaiskasvatukseen.

Rkp:n laskelmien mukaan uudistus maksaisi 354 miljoonaa euroa vuodessa.

Naiset kotona pakosta vai halusta?

Henriksson perusteli esitystä tarpeella saada naisten työllisyysaste lähemmäksi muiden Pohjoismaiden tasoa. Henrikssonin mukaan tällä mallilla naiset työllistyvät paremmin ja pääsevät paremmin palkka- ja eläketasa-arvoon.

Nykyisin lasten kotihoito on yli 90-prosenttisesti äitien vastuulla. Isiä on rohkaistu lastenhoitoon vuosien mittaan eri tavoin, mutta osuus on pysynyt hyvin pienenä. Ovatko äidit kotona omasta halusta vai pakosta?

– Kyllä varmasti jokainen äiti on kotona halusta, mutta meidänkään malli ei sulje pois mahdollisuutta että äiti voisi olla kotona. Hän voisi olla esimerkiksi vuoden ensin ja jos ei isä jostakin syystä halua, niin äiti voisi jatkaa kotihoidontuella, vaikka me olemme puolittamassa sitä, Henriksson ehdotti.

RKP ei ole yksin ehdotuksensa kanssa. Osin samanlaista mallia ovat esittäneet myös muun muassa kokoomus ja ammattijärjestö SAK. Henrikssonin mukaan molempien mallit ovat ihan hyviä, mutta hän sanoo, että RKP:n on vielä parempi.

– Hallituspuolueista kokoomus on tässä asiassa enemmän meidän kannallamme, mutta kokoomuskaan ei ole huomannut, että varhaiskasvatusta pitäisi antaa kaikille kolmevuotiaille ilmaiseksi, kuten me esitämme.

Henrikssonista on ikävää, että keskusta ja perussuomalaiset jarruttavat perhevapaauudistusta. Ne siirtäisivät uudistusta seuraavan hallituksen pöydälle. Kokoomus haluaisi päätöksiä jo ensi keväänä.

– Meidän viestimme on, että jo riittää puhuminen, nyt on tekojen aika, Henriksson päätti.

Lisävelkaa hallituksen malliin

Henrikssonin mukaan puolueen varjobudjetin leikkaukset ja panostukset ovat kuta kuinkin tasapainossa keskenään. Valtio velkaantuu puolueen esityksessä osapuilleen samat viisi miljardia euroa lisää kuin hallituskin on päättänyt ensi vuodelle.

Ansiotuloverotusta puolue haluaisi alentaa reilulla 400 miljoonalla eurolla ja ottaa saman verran takaisin arvonlisäveron 0,5  prosenttiyksikön korotuksella.