Raisiossa nuoret temppuilevat tiellä henkensä kaupalla

Nuoriso on keksinyt Nesteentiellä hengenvaarallisen harrastuksen: maataan keskellä tietä tai suhahdetaan säiliöautojen edestä viime tingassa.

liikenne
Säiliörekka ajaa Naantalissa Nesteentiellä.
Säiliörekka ajaa Naantalissa Nesteentiellä.Kalle Talonen / Yle

Yläkouluikäiset nuoret ovat keksineet Nesteentiellä hengenvaarallisen harrastuksen. Nuoret kisaavat rohkeudesta Nesteen Naantalin jalostamolle ajavien säiliöautojen kanssa.

– Nuoret esimerkiksi kilpailevat siitä, kuka uskaltaa pisimpään maata tiellä, kun säiliöauto tulee, kertoo Naantalin jalostamon terminaapäällikkö Jouni Setälä.

– Myös mopoilla ja kevytmoottoripyörillä ajetaan säiliöautojen edestä hyvin vaarallisesti, sanoo Naantalin jalostamon johtaja Elina Herrala.

Kuolema vaanii nuoria

Nesteentiellä kulkee päivässä jopa sata säiliöautoa. Kun mopoilla leikkiminen alkoi viime keväänä, jalostamo kutsui nuoria keskustelemaan asiasta. Jalostamon liike oli turha, sillä mukaan on tullut myös nuorempia sisarukset polkupyörineen.

– Pahimmat tilanteet ovat olleet ne, kun on jopoilla keulittu tuossa suoralla säiliöautoa vastaan, Jouni Setälä selittää.

Nyt jalostamon väki ja viranomaiset vetoavat nuoriin, lasten vanhempiin ja kouluihin, jotta leikit loppuisivat.

– Tässä on olemassa kaikki ainekset kuolemaan johtavaan onnettomuuteen, sanoo liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang, Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Valitettavasti se viimeinen on sitten joskus jäänyt auton alle traagisin seurauksin.

Simo Savioja

Ylikonstaapeli Simo Savioja Lounais-Suomen poliisista vahvistaa, että tiellä leikkimisessä kuoleman mahdollisuus on todellinen.

– Kuolemantapauksia on sattunut tällaisissä leikeissä aiemmin, kun on leikitty sitä, kuka viimeisenä lähtee tien ylitykseen ennen autoa. Valitettavasti se viimeinen on sitten joskus jäänyt auton alle traagisin seurauksin.

Rauhallinen paikka innosti nuoria

Nuoriso löysi vaarallisen harrastuksen tämän vuoden kevään ja kesän aikana. Paikka on Raision puolella lähellä Naantalin jalostamoa.

– Tässä ei ole asutusta lähellä, tämä on rauhallinen paikka, Herrala kuvailee Nesteentietä.

Nuorista voi tuntua hauskalta maata tiellä, mutta tämä ei ole mikään videopeli.

Jaakko Klang

Neste yrittää nyt estää nuorten vaarallisen harrastuksen yhdessä Destian ja Raision kaupungin kanssa.

– Suunnitelmat on jo käynnissä. Mahdollisesti tähän tulee riista-aita ja ojien kaivamista, että ehkäistäisiin metsästä suhahtaminen tiellä, Elina Herrala kertoo.

Kuoleman uhmaaminen ei ole videopeliä

Liikenneturvan yhteyspäällikön Tapio Heiskasen mukaan nuoret eivät tajua sitä, että raskas ajoneuvo ei pysähdy yhtä nopeasti kuin henkilöauto. Säiliöauto vaatii pitkän jarrutusmatkan.

– Kun kuudenkymmenen kilometrin tuntinopeudesta kuljettaja aloittaa jarrutuksen, niin auto pysähtyy noin kahdeksankymmenen metrin päähän, Heiskanen kertoo.

Liikenneturva julkaisi äskettäin säiliöauton kuljettajan kuvaaman videopätkän nuorten keulimisesta (siirryt toiseen palveluun). ELY-keskuksen Jaakko Klangin mukaan viranomaisten viesti kouluille ja vanhemmille on se, että tilanteen vaarallisuudesta pitää keskustella nuorten kanssa.

– Nuorista voi tuntua hauskalta maata tiellä, mutta tämä ei ole mikään videopeli. Nuorta ei saada takaisin jos onnettomuus tapahtuu, Jaakko Klang sanoo.