Hyppää sisältöön

Puolustusministeri Niinistö: Suomen asevientilinja ei ole muuttunut

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) perustelee asevientilupia Saudi-Arabiaan ja Uzbekistaniin tapauskohtaisella harkinnalla.

SAKO TRG tarkkuuskivääri. Kuva: Yle

Puolustusministeri Niinistö torjuu epäilyt, joiden mukaan Suomen asevientilinja olisi Sipilän hallituksen aikana löystynyt. Suomi on tuoreen asevalvontaraportin mukaan vienyt muun muassa Patrian kranaatinheittimiä Saudi-Arabiaan ja Sakon tarkkuuskivääreitä Uzbekistaniin.

– Saudi-Arabiaan kohdistetaan lain mukaan tapauskohtaista harkintaa. Suomi tuomitsee sen, että Jemenin ilmaiskuissa on tullut siviiliuhreja, mutta suomalaisia aseita ei näissä iskuissa ole käytetty, Niinistö perustelee.

Myös Uzbekistanin tilanne on ministerin mielestä varsin vakaa.

– Kokonaisuutena Uzbekistan on viime vuosina ollut suhteellisen vakaa ja riskin sille, että tarkkuuskivääreitä käytettäisiin ihmisoikeuksien vastaisesti, on katsottu olevan pieni.

Niinistön mukaan myönnetyistä vientiluvista ei voi vetää sellaista johtopäätöstä, että ihmisoikeuksilla ei enää olisi Suomelle väliä. Jatkossakin jokainen lupa käsitellään tapauskohtaisesti.

Tuomioja: Suomi irtaantuu Pohjoismaiden linjasta

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvosteli maanantaina Safer Globe -valvontaraportin julkistamistilaisuudessa istuvan hallituksen asevientipolitiikkaa. Tuomiojan mielestä Suomi on irtautumassa pohjoismaisesta linjasta.

– Ruotsi, joka on ollut aseteollisuuden pieni suurvalta, on ottanut aiempaa tiukemman linjan ja käytännössä katkaissut puolustusyhteistyön Saudi-Arabian kanssa, arvioi Tuomioja.

Niinistö ei vertailua Ruotsiin sulata.

– Ruotsi lienee väkilukuun suhteutettuna maailman suurimpia puolustusmateriaalin viejiä. Heillä on esimerkiksi hävittäjäkone- ja sukellusveneteollisuutta, mitä meilllä ei ole, sanoo Niinistö.

.
.