Saara Aalto on X Factorin Youtube-kuningatar

Youtuben katsojaluvuissa Saara Aalto jättää kilpakumppaninsa valovuosien päähän.

Saara Aallon tuoreimmalla esityksellä Oh So Queitilla on Youtubessa jo yli 1,3 miljoonaa näyttökertaa. Kuva: Supplied by WENN / AOP

Jos Youtube-videoista voi jotain päätellä, Saara Aalto on voittaja. Britannian X Factor -ohjelmassa sunnuntaina jatkoon päässyt suomalaislaulaja on jo kolmatta viikkoa klikatuin X Factor -kisaaja Youtubessa.

Aallon tuoreimmalla, viikonloppuna nähdyllä esityksellä Oh So Quietilla on jo yli 1,3 miljoonaa näyttökertaa. Myös suomalaisen kahdella edellisellä livevedolla on reippaasti yli miljoona katsontakertaa. Suosituin on Aallon ensimmäisellä liveviikolla tulkitsema Let it go, joka on Youtubessa nähty yli 1,7 miljoonaa kertaa.

Muut jäävät kauas Aallon luvuista. Lähimmäs kolmannen liveviikon kilpakumppaneista pääsee Matt Terry, jonka I’ll Be There -kappaletta on katsottu noin 245 000 kertaa. Matt Terry on kisan ennakkosuosikki, jota vedonlyöntitoimistoissa veikataan X Factorin voittajaksi.

Siitä huolimatta Terry jäi Aallosta jälkeen myös toisella liveviikolla. Ensimmäisellä liveviikolla lähimmäs suomalaista kipusi Honey G noin miljoonalla näyttökerralla.

Suomalaiset asialla?

Britannian X Factor nähdään Suomessa suorana vain maksukanavalla. Aallon Youtube-suosiota saattaa siis selittää suomalaisfanien innostus. Aallon manageri Meri Sopanen ei kuitenkaan usko lukujen selittyvän vain kotimaan kannustuksella.

– Täällä on niin monta kymmentä miljoonaa ihmistä ja enemmän massaa, että jos täällä haluttaisiin katsoa jotain brittiä, ne menisivät heittämällä ohi, manageri vastaa Englannista.

Sopanen selittää Aallon keräämää Youtube-huomiota tämän eksoottisella suomalaisella alkuperällä.

– Myös se kiinnostaa, että hänen shownsa ovat niin erityyppisiä, mahtipontisempia kuin muilla.

Sopanen uskoo myös, että Aallon esityksiä ei katsota vain yhtä kertaa vaan uudestaan ja uudestaan.

Omintakeinen tulkinta onnistui

Aallon viikonlopun X Factor -suoritusta arvioitiin joissakin brittilehdissä. The Telegraphin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Aallon annettiin viimeinkin näyttää hauskalla tavalla outo puolensa Björkin tunnetuksi tekemällä kappaleella. Lehti kuvailee (siirryt toiseen palveluun) _Oh So Quiet _-tulkintaa niin kitschiksi ja liioitelluksi, että se voitti kuulijat puolelleen.

Lehden (siirryt toiseen palveluun) mielestä Aalto ansaitsee jatkopaikan oltuaan kaksi viikkoa kolmen viimeisen joukossa. The Telegraph pitää Aaltoa lahjakkaana toisin kun Honey G:tä, jolle tuomaristo kirjoittajan mielestä taputti seisaaltaan vain katsojalukujen takia.

The Evening Standardin (siirryt toiseen palveluun)mielestä Aalto on nyt tulessa, eikä ansainnut aiempien viikkojen pohjasijoituksia. "Jos minä olisin mukana kilpailussa, minua pelottaisi", toimittaja arvioi.

Seuraavan kerran suomalaislaulaja on lauteilla lauantaina. Silloin teemana on Halloweeniin liittyvä Fright night eli pelko.

Manageri Meri Sopasen mukaan jännittää ei ehdi, koska tempo on kova.

– Kun sunnuntaina pääsee nukkumaan, maanantaina lähdetään treeneihin ja valitaan musiikkitiimin kanssa kappale.

Sopanen uskoo, että myös tämä viikko on Aallon.

– Hyvällä fiiliksellä menemme. Me ajattelemme, että kävi miten kävi, hienosti on mennyt. Jokainen esitys on aina voitto.

Aalto kuuluu X Factorissa yli 25-vuotiaiden ryhmään, jota valmentaa Sharon Osbourne. Tällä hetkellä mukana on yhdeksän kilpailijaa. Kolme parasta valikoituu finaaliin.