Porin lomautusten seuraukset: Ensi vuonna palkattava lisää työntekijöitä?

Porin perusturva joutunee hoitamaan lomautusten takia tekemättä jääneet lakisääteiset neuvolakäynnit ensi vuoden puolella ylimääräisten työntekijöiden voimin.

Pori
lääkäri katsoo lapsen suuhun
Lapsille on järjestettävä tietty määrä neuvolakäyntejä kuntien lomautuksista huolimatta.Päivi Meritähti / Yle

Porin lomautusten seuraukset näyttävät olevan nurinkurisia. Ainakin osassa kaupungin toimipisteistä joudutaan palkkaamaan ensi vuonna lisää työntekijöitä lomautusten jälkien korjaamiseksi.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelut järjestävä Porin perusturva on Yle Porin haltuunsa saaman muistion mukaan pohtinut määräaikaisten terveydenhoitajien palkkaamista neuvoloihin purkamaan lakisääteisten määräaikaistarkastusten jonoa.

Jono muodostuu, kun 3- ja 5-vuotiaiden terveiden lasten terveystarkastuksia terveydenhoitajalla ja 4-vuotiaiden lääkärintarkastuksia ei tehdä loppuvuoden lomautusten aikana. Kolmen viikon lomautukset koskevat isoa osaa kaupungin henkilökunnasta.

Käynnit taattava

Osalle äideistä on Ylen tietojen mukaan muodostunut sellainen kuva, että neuvolakäynnit jäävät täysin tekemättä, jos niitä ei järjestetä lomautusten aikana. Nähtävästi myöskään neuvoloissa ei ole ollut tarkkaa tietoa, miten asiassa toimitaan.

Neuvolatoimintaa koskevan valtioneuvoston asetuksen mukaan kunnan on joka tapauksessa järjestettävä lapselle 1–6 vuoden iässä vähintään kuusi terveystarkastusta. Näin ollen Pori ei voi jättää lapselle kuuluvia neuvolatarkastuksia kokonaan tekemättä.

Lomautusten seurauksena neuvolajonoa muodostuu eri puolilla kaupunkia kaikilla terveysasemilla. Porin perusturva toteuttaa kunnalliset sosiaali- ja terveyspalvelut Porin lisäksi myös Merikarvialla ja Ulvilassa.

Palvelujohtaja vahvistaa

Perusturvan palvelujohtaja Esko Karra sanoo, että ylimääräisen työvoiman palkkaamisesta on käyty keskusteluja, mutta päätöksiä asiasta ei ole vielä tehty. Karra korostaa, että nyt lykätään vain kiireettömiä terveydenhoitajakäyntejä, mutta kiireelliset palvelut pystytään lomautusten aikanakin järjestämään.

Alkuvuonna terveydenhoitajien pitäisi pystyä jonon purkamisen lisäksi ottamaan vastaan myös normaalissa aikataulussa neuvolatarkastukseen tulevia lapsia. Lomautukset aiheuttavat myös työntekijöiden lomien siirtymistä tältä vuodelta ensi vuoteen, joten vakituisesta henkilökunnasta on pulaa Porissa kesään saakka.

Tuleeko säästöjä?

Porin kaupunki hakee mittavilla lomautuksillaan hieman alle viiden miljoonan euron säästöjä. Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen on jo aiemmin myöntänyt, että vasta ensi vuonna pystytään arvioimaan, kuinka paljon lomautukset siirtävät kuluja tältä vuodelta ensi vuoden puolelle.

Tilanne on sama myös perusturvassa, jossa tämän vuoden säästöt uhkaavat lisätä ensi vuoden kustannuksia. Palvelujohtaja Esko Karran mukaan lomautusten todelliset säästövaikutukset voidaan kertoa vasta alkuvuodesta.

Samaan aikaan saadaan selvitykset, kuinka pahasti lomautukset ovat heikentäneet kuntalaisten saaman palvelun tasoa.