Hyppää sisältöön

Shakespearen näytelmille varmistui toinen kirjoittaja

Tietokoneanalyysi vahvisti pitkäaikaiset epäilyt: Shakespeare ei tehnyt työtään aina yksin, ja hänen kilpailijansa oli myös hänen yhteistyökumppaninsa.

Monet Shakespearen näytelmät olisivat luultavasti kadonneet jäljettömiin, ellleivät hänen ystävänsä olisi koonneet ja painattaneet niitä hänen kuolemansa jälkeen. Kuva: Jerome Favre / EPA

Brittiläinen Oxfordin yliopisto julkaisee William Shakespearen 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi lähiviikkojen aikana kokoelman (siirryt toiseen palveluun), jossa aikalaisten ja kilpakumppanien Shakespearen ja Christopher Marlowen nimet ovat rinta rinnan kolmen näytelmän kirjoittajina.

Tietokoneanalyysi on osoittanut, että kuningas Henrik VI:sta kertovat kolme näytelmää ovat sekä Shakespearen että hänen aikanaan vähintään yhtä nimekkään näytelmäkirjailijan Christopher Marlowen sulkakynästä.

Jo 1700-luvulla arveltiin, että Marlowe ehkä oli ollut apuna kolmessa varhaisessa Henrik VI  -näytelmässä. Vasta nyt tutkijoilla kuitenkin on käytössään tehokas tiedonkäsittelymenetelmä, joilla epäilykset voitiin vahvistaa tosiksi.

"Tonight" oli yksi Shakespearen lempisanoista

Näyttö perustuu sana-analyysiin, jonka aineistoina oli näytelmiä ja muitakin tekstejä Shakespearelta ja useilta muilta neljän sadan vuoden takaisilta kirjoittajilta.

Keskeisiä etsinnässä olivat sanat "gentle", "answer", "beseech", "spoke" ja" tonight", joita Shakespeare käytti huomattavasti taajempaan kuin muut aikansa kirjailijat, kertoo tutkimuksiin osallistunut Floridan osavaltioyliopiston professori Gary Taylor.

Tutkijat kutsuvat niitä Shakespearen plus-sanoiksi. Miinuksia puolestaan ovat sellaiset yleiset sanat, joita Shakespeare ei tavannut käyttää. Olennaista ovat myös sanayhdistelmät, jotka olivat kirjoittajalleen ainutlaatuisia. Näillä päästiin myös Marlowen jäljille, sillä hänelläkin oli omansa.

17 näytelmään löytyi toinenkin tekijä

Mahdolliseksi kirjoittajakumppaniksi muissakin näytelmissä on vuosisatojen varrella ehdotettu useita aikalaisia. Vuonna 1986 arvio oli, että jonkun kanssa yhdessä kirjoitettuja näytelmiä on Shakespearen nimissä kahdeksan. Se aiheutti Shakespeare-puristeissa jopa raivoa, mutta uuden tutkimuksen mukaan luku olikin liian pieni.

– Puhdasoppinen näkemys on, ettei Shakespeare tehnyt lainkaan yhteistyötä. Vuoden 1986 jälkeen on kuitenkin saatu uusia menetelmiä, jotka osoittavat, että tuolloinen arvio oli alakanttiin, Taylor sanoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

23 brittiläistä ja yhdysvaltalaista tutkijaa tulivat nyt yhdessä siihen tulokseen, että Shakespearella oli toveri 17 näytelmän kirjoittamisessa.

Yhteistyö oli ajan tapa

Marlowe ei ole ainoa, joka nyt saa nimensä Shakespearen näytelmään. Mukaan pääsee myös useita, jotka editoivat näytelmiä ennen niiden ensipainoksia. Esimerkiksi Loppu hyvin, kaikki hyvin -näytelmä on Shakespearen kynästä, luultavasti vuodelta 1605, mutta Thomas Middleton teki siihen kustannustoimittajana lisäyksiä 1620-luvun alussa, Taylor kertoo.

Uuteen Shakespeare-kokoelmaan kelpuutetaan myös lisäys: Arden of Faversham, vuonna 1592 nimettömänä julkaistu näytelmä, joka uuden tutkimuksen mukaan on osin Shakespearen kirjoittama. Toinen kirjailija jää ainakin toistaiseksi  nimettömäksi, mutta hän saattoi olla Marlowe.Näytelmän synopsiksen näet tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

– Tunnistimme Shakespearen kirjoitusjäljen useissa kohtauksissa näytelmän keskellä. Meillä on siitä erittäin vahvaa näyttöä, Taylor sanoo.

Näytelmäkirjailijoiden yhteistyö oli tuohon aikaan perin tavallista, joten uutta salaliittoteoriaa tutkimuksesta ei saa. Ei ainakaan sellaista, ettei Shakespearea ollut olemassakaan. Näin epäilevät ovat sitä mieltä, että hänen näytelmänsä kirjoitti salanimellä Marlowe, joka ei kuollutkaan kapakkatappelussa 29-vuotiaana.

.
.