Norjaan sijoitetaan USA:n joukkoja ensi kertaa vuosikymmeniin

Norjan Nato-sopimuksen mukaan maahan ei saa rauhan aikana sijoittaa ulkomaisia joukkoja. Hallituksen mukaan kyse onkin edelleen harjoituksista.

puolustuspolitiikka
Kolme sotilasta aseineen juoksee rantakaislikossa.
Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaat vaihtavat usein maata. Tässä heitä on lokakuun alussa harjoittelemassa maihinnousua Zambalesissa Filippineillä. Francis R. Malasig / EPA

Norjan hallitus on päättänyt, että Norjaan sijoitetaan 330 Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta, kertovat Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun), Aftenposten (siirryt toiseen palveluun) ja maan muut tiedotusvälineet.

Hallitus ilmoitti parlamentin ulko- ja puolustusvaliokunnalle maanantaina, että joukot sijoitetaan tammikuussa Værnesiin Pohjois-Trøndelageniin. Muodollisesti sotilaat osallistuvat Norjassa yhteisiin harjoituksiin.

Liittyessään läntiseen sotilasliittoon Natoon vuonna 1949 Norja edellytti, ettei sen maaperälle sijoiteta rauhan aikana vieraan valtion joukkoja.Puolustusministeri Ine Eriksen Søreiden mukaan hallituksen päätös ei riko tätä periaatetta. Sotilaille ei perusteta pysyvää tukikohtaa, hän korostaa.

Joukkojen sijoittamisesta keskusteltiin Yhdysvaltain puolustusministerin Ashton Carterin Norjan-vierailulla aiemmin tänä vuonna, NRK kertoo. Carterin vierailu oli Yhdysvaltain puolustusministerin ensimmäinen 11 vuoteen. Hän kiitti Norjaa parhaaksi mahdolliseksi ystäväksi ja kumppaniksi.

Venäjän reaktio huolestuttaa

Norjan laivaston entinen lippueamiraali Jacob Børresen arvostelee hallituksen päätöstä vääränä signaalina idän suuntaan.

– Riskinä on, että pohjoisista alueista tulee taas yhteenottojen näyttämö, jos Venäjä tulkitsee tämän pelottelun lisäämiseksi, sanoo Børresen, joka on työskennellyt myös puolustusministeriössä.

En ole varma, ovatko Norjan ja Yhdysvaltain edut yhteneväiset.

Christian Tybring-Gjedde, edistyspuolue

Parlamentissa eli suurkäräjillä hanke on jo aiheuttanut erimielisyyttä. Oikestopopulistisen edistyspuolueen puolustuspoliittinen edustaja Christian Tybring-Gjedde epäilee Børresenin lailla, ettei päätös voi provosoida Venäjää.

– Meidän kannattaa ajatella kansallisia etujamme ensin. En ole varma, ovatko Norjan ja Yhdysvaltain edut yhteneväiset, Tybinge-Gedde sanoo.

Myös vasemmistopuolue SV ja keskustapuolue ovat vastustaneet ajatusta yhdysvaltalaisjoukkojen aiempaa pysyvämmästä sijoittamisesta Norjaan. Puolueet vaativat hallitukselta lisätietoa suunnitelman yksityiskohdista.