Kiinassa kiinnostuttu Savukosken tarjoamista mahdollisuuksista

Marraskuun alussa kunnanjohtaja Antti Mulari matkustaa Kiinaan kuulostelemaan, mitä sikäläisillä on mielessä. Lentokoneeseen nousevat myös Joulupukki ja Joulumuori.

Kiina
Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari
Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari uskoo, että Savukoskella on tarjota kiinalaisille juuri sitä, mitä he Lapista hakevat: puhdasta luontoa, raikasta ilmaa ja erämaata.Sauli Antikainen / Yle

Kaksi maakuntaa Kiinassa on kiinnostunut Savukosken tarjoamista kaupallisista mahdollisuuksista ja yhteistyöstä yleensäkin. Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari on uteliaan innostunut tulevasta Kiinan-matkastaan.

– Kuinkas muuten pääset tietämään, mitä heidän ajatuksissaan liikkuu, hän sanoo. Kiinalainen tyyli on, että keskustelut avataan hallintotasolla ja sen jälkeen päästetään tekijät töihin, jos se hyväksi nähdään.

Kiina tuo kasvua Lapille

Kunnanjohtaja Antti Mulari tähdentää, että Kiina tuo kasvua Lapille. Kiinalaismatkailu on lähtenyt hyvin vauhtiin ja yritystoimintaakin on virinnyt.

Antti Mulari matkustaa nyt ensimmäisen kerran Kiinaan, mutta hän sanoo kuitenkin olleensa jonkin verran tekemisissä kiinalaisten kanssa. Sen sijaan Joulupukille matka on jo ties monesko? Onpa Joulumuorikin päässyt joskus Kiinaan asti.

Kutsu kahdelta pormestarilta

Savukoskelaiset eivät matkusta Kiinaan ominpäin, vaan kahden pormestarin kutsumana. Vierailu suuntautuu Chengdun kaupunkiin Shezuanin maakunnassa ja Zheng Zhoun kaupunkiin Henanin maakunnassa.

Mulari tietää, että isot ovat siellä toleranssit, isommat kuin Savukoskella. Perillä vieraita odottaa kiinalaisella tarkkuudella laadittu viikko-ohjelma, käynnit muun muassa kaksilla teollisuus- ja kehitysmessuilla.

Luontomatkailu ja luonnontuoteet

Miksi kutsu savukoskelaisille? Mularin mukaan Savukoski tarjoaa kiinalaisille juuri sitä mitä he Lapista hakevat. Puhdasta ja raikasta ilmaa sekä erämaan rauhaa. Alkuperäistä luontoa, luontomatkailua.

– Toivon, että voisimme tarjota jotakin myös luonnontuotealalta mukaanluettuna porotalous. Sehän on myös meidän vahvuutemme. Tietoa, taitoa ja osaamista löytyy, Mulari pohdiskelee ja virittelee laajempaakin yhteistyötä. Siinä Joulupukkikin olisi osallisena.