Osa-aikaeläke poistuu pian – mitä tilalle?

Vuodenvaihteessa tulee voimaan eläkeuudistus, jonka myötä muun muassa vanhuuseläkkeen ikäraja nousee ja osa-aikaeläke poistuu käytöstä. Eläkeuudistuksen asiantuntijat kertoivat uudistuksesta Ylen aamu-tv:ssä.

Kotimaa
Eija Korhonen ja Lasse Laatunen.
Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen selvittivät Aamu-tv:ssä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun eläkejärjestelmä muuttuu.

Suomalainen eläkejärjestelmä uudistuu vuodenvaihteessa. Nuoremmilla ikäluokilla vanhuuseläkeikä nousee vähitellen, superkarttuma poistuu käytöstä ja osa-aikaeläkkeen tilalle tulee osittainen varhennettu vanhuuseläke. Elinkeinoelämän keskusliiton entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen ja julkisen sektorin eläketurvaa hoitavan Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen vastasivat aamu-tv:ssä eläkeuudistusta koskeviin kysymyksiin.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Koska eläkkeelle?      

Eläkeiän muutokset koskevat ensimmäiseksi vuonna 1955 syntynyttä ikäluokkaa, joilla alin vanhuuseläkeikä nousee portaittain 65 vuoteen ja ylin vanhuuseläkeikä 70 vuoteen. Vuonna 1965 ja myöhemmin syntyneillä ikäluokilla vanhuuseläkeikää ei ole vielä määritelty, vaan se sopeutetaan muutoksiin eliniän ennusteissa.

Vuonna 1954 ja aiemmin syntyneillä eläkeikä pysyy nykyisessä 63-68 vuodessa.

Mitä tulee osa-aikaeläkkeen tilalle?

Viimeiset osa-aikaeläkkeet alkavat 1.1.2017. Sen tilalle tulee varhennettu vanhuuseläke, jota vuonna 1963 ja aiemmin syntyneet voivat saada 61-vuotiaasta alkaen. Varhennettu vanhuuseläke on joustava eläkemuoto, jonka aikana voi jatkaa töitä.

Eläkejohtaja Eija Korhonen kertoo, että Kevaan tulevissa puheluissa on näkynyt kiinnostus poistuvaa osa-aikaeläkettä kohtaan. Korhosen mukaan ei voi kuitenkaan sanoa, onko osa-aikaeläke parempi eläkemuoto kuin tilalle tuleva varhennettu vanhuuseläke.

– Ei voi sanoa, että se olisi kaikille parempi tai huonompi. Se on ihan yksilöstä kiinni ja riippuu eläkehistoriasta ja tilanteesta, Korhonen kertoo.

Omaa eläkettään voi arvioida erilaisilla eläkelaskureilla. Julkisella alalla työskentelevät voivat käyttää Kevan verkkosivujen laskuria (siirryt toiseen palveluun).

Minkälainen on uusi työuraeläke?

Poikkeuksellisen raskasta työtä tehneille on räätälöity uusi eläkelaji, jonka voi saada jo 63-vuotiaana. Kriteerit ovat tiukat: työn henkinen tai fyysinen kuormittavuus arvioidaan lääkärin lausunnon perusteella ja raskasta työtä on oltava takana 38 vuoden verran.

Työmarkkinakonkari Lasse Laatunen kertoo, että eläkelaji tuli uudistukseen mukaan SAK:n teollisuusliittojen vaatimuksesta. Teollisuusliittojen jäsenten kohdalla on kyse fyysisesti raskaista töistä, joiden kuormittavuutta on Laatusen mukaan helpompaa arvioida. Myös töiden henkinen kuormittavuus arvioidaan.

– Voisi maallikkona kuvitella, että jos on tehnyt 38 vuotta lasten huostaanottoja, se olisi henkisesti kuormittavaa, mutta lääkärinlausunnoista tämäkin harkinta lähtee, Laatunen sanoo.

Häviävätkö eläkeläiset superkarttuman poistuessa?

Niin sanottu superkarttuma poistuu käytöstä, mutta vastineeksi tulee lykkäyskorotus, jonka ansiosta lopputulos on Kevan Korhosen mukaan eläkeläisille sama kuin aiemminkin.

Superkarttuma on nostanut eläkettä 4,5 prosenttia vuodessa jos töitä on jatkettu 63-68 vuotiaana. Tilalle tulee uusi 1,5 prosentin karttuma, siirtymäajalta karttumaprosentti on 1,7.

_* Juttua päivitetty klo 10:26, viimeisessä kappaleessa korjattu superkarttuman alkamisikä 63 vuoteen, aiemmassa versiossa ikä oli virheellisesti 65 vuotta. _