Helsingin poliisin haaviin jäänyt pari sataa Uber-kuljettajaa

Helsingin poliisi on tähän mennessä selvitellyt kahden sadan epäillyn Uber-kuljettajan tapauksia. Helsingin hovioikeus on linjannut Uber-taksiliikenteen luvattomaksi.

Kotimaa
Uber -sovelus puhelimen näytöllä.
Antti Kolppo / Yle

Uber-taksiliikenne on luvatonta, linjasi Helsingin hovioikeus syyskuussa. Kaksi kuljettajaa tuomittiin sakkorangaistuksiin sekä menettämään ajamalla kerätyt ansiot. Ratkaisut olivat ensimmäiset hovioikeudesta.

Tapauksia on kuitenkin tulossa lisää ja se näkyy myös Helsingin poliisin työpöydillä.

Tällä hetkellä Helsingin poliisilla on selvittelyssä toistasataa epäiltyä Uber-tapausta. Kun määrään lisätään poliisitutkinnasta syyttäjälle edenneet tapaukset, nousee määrä kahteen sataan.

– Meillä on tällä hetkellä esitutkinnassa 120 tapausta. Kaikista epäillyistä tehdään erillinen rikosilmoitus ja esitutkintapöytäkirja, kertoo rikoskomisario Pekka Seppälä Helsingin poliisista.

Seppälän mukaan Helsingin poliisi on kuulustellut tähän mennessä kaikkiaan noin 80 kuljettajaa. Vielä 120 kuulustelua on edessä.

Epäilyt mahdollisesta Uber-taksitoiminnasta heräävät poliisin mukaan muiden virkatehtävien yhteydessä ja monesta syystä.

Usein myös matkustajaa kuullaan tapahtumapaikalla todistajana.

rikoskomisario Pekka Seppälä, Helsingin poliisi

– Kyse voi olla liikenneratsiasta tai liikennerikkomuksen yhteydessä voi syntyä epäilys luvattomasta taksiliikenteestä. Rekisteritunnuksen tarkistuksen yhteydessä voi käydä ilmi, että ajoneuvovero voi olla maksamatta, autoa ei ole katsastettu tai vakuutus on jäänyt maksamatta, rikoskomisario Pekka Seppälä luettelee.

Seppälän mukaan syitä autojen pysäyttämiseksi riittää ja samalla sekä kuljettajalta että matkustajilta kysellään ajelun tarkoitusta.

– Tämä ei ole rakettitiedettä. Usein myös matkustajaa kuullaan tapahtumapaikalla todistajana. Kyse on siitä, onko kyyti tilattu Uberin kautta, Seppälä sanoo.

Poliisin mukaan suomalaiset ovat rehellisiä eivätkä halua joutua vaikeuksiin, joten he usein kertovat kuten asia on.

Poliisin haaviin jääneet epäillyt Uber-kuskit valtaosin ulkomaalaistaustaisia

Älypuhelimeen ladattavan Uber-sovelluksen kautta voi tilata kyydin ja kuljettaja saa omaan sovellukseensa tiedon matkustajasta.

Maailmanlaajuinen palvelu on ollut Suomessa käytettävissä syksystä 2014 alkaen pääkaupunkiseudulla. Suomessa taksiliikenne on luvanvaraista, joten Uber-kuljettajat syyllistyvät luvattoman taksiliikenteen harjoittamiseen.

Svenska Ylen Huvudstadsregion -toimituksen tietojen mukaan lähes kaikki luvattomasta taksiliikenteestä syytteen saaneet ovat nimensä perusteella ulkomaalaistaustaisia.

Uber-kuljettaja kertoi Ylelle keväällä, ettei poliisi sakota suomalaista syntyperää olevia kuljettajia. Rikoskomisario Pekka Seppälä kiistää, että kyse olisi etnisestä profiloinnista.

– Mutta on käynyt ilmi, että monet kuljettajista ovat taustaltaan muualta kuin Suomesta, Seppälä toteaa.

Kuljettajat ovat vedonneet siihen, etteivät ole ymmärtäneet syyllistyneensä rikokseen. Annetuista hovioikeuden tuomioista pitää jättää valitukset marraskuun loppuun mennessä.

Rangaistukset luvattomasta taksiliikenteestä vaihtelevat sakoista korkeintaan kuuden kuukauden vankeustuomioon.

Ansion lisäksi voi menettää myös autonsa

Vaikka poliisin mukaan sama kuljettaja on jäänyt kiinni jopa kolmesti, tästä huolimatta Uber-kuskien määrä kaikkiaan liikenteessä ei ole ainakaan lisääntynyt hovioikeuden tuomioiden jälkeen.

– Se voi olla merkki siitä, että tieto laittomuudesta on mennyt perille, Seppälä pohtii.

Molemmat hovioikeuden tuomion saaneet kuljettajat menettivät taksiliikenteellä keräämänsä ansiot. Toisen ansionmenetys oli 12 250 euroa kolmen ja puolen kuukauden ajalta ja toinen kuljettajista oli ansainnut kuukauden aikana 2 800 euroa.

– Jos Uber-kuljettaja toistuvasti syyllistyy laittomaan taksiliikenteeseen, voidaan tämän auto myös takavarikoida, mutta tiettävästi näin ei ole vielä toimittu.

Poliisia kiinnostaa myös onko auto hankittu laiton taksiliikenne mielessä. Poliisin tietojen mukaan 25 epäillyistä Uber-kuljettajista omistaa oman menopelinsä.

Jutun pohjana on käytetty Svenska Ylen artikkelia Helsingforspolisen utreder över hundra Uberchaufförer – är det etnisk profilering?

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus