Antti Tuomenoksa on mies SaiPan ulkomaalaishankintojen takana

Nelisen vuotta lappeenrantalaisen SaiPan urheilujohtajana ollut Antti Tuomenoksa vastaa joukkueen pelaajahankinnoista. Ulkomaalaisten pelaajien hankkijana hän on tällä hetkellä Liigan parhaita.

SaiPa (Jääkiekon Miesten Liiga)
Antti Tuomenoksa
Tuomenoksa seuraa paljon jääkiekkopelejä, niin katsomossa kuin kotonaan.Kare Lehtonen/Yle

David McIntyre, Dave Spina, Chad Rau, Sam Lofquist, Johan Larsson ja tällä kaudella muun muassa Curtis Hamilton. He kaikki ovat SaiPan urheilujohtaja Antti Tuomenoksan hankintoja. SaiPan vahvistukset ovat olleet viime vuosina erittäin tehokkaita. Tuomenoksa kertoo, että oikeiden pelaajien löytyminen vaatii paljon työtä ja suhteita.

– Se on kovaa jalkatyötä. Internetistä on nykyään iso apu, kun pelaajista on helposti saatavilla tietoa ja kuvamateriaalia.

Pelaajahankkijan eli scoutin työ koostuu pelien katsomisesta, tilastojen läpikäynnistä sekä lukuisista puheluista.

– Verkostot voisivat olla paremmatkin. Ne ovat syntyneet jo pelaaja-ajoilta. Osa entisistä pelikavereista on nyt valmentajina, seurojen johdossa tai pelaajien agentteja.

Tähdet lähtevät SaiPasta isompiin seuroihin

SaiPan pelaajabudjetti ei veny siihen, että joukkueeseen voitaisiin hankkia useita hyvin kalliita pelaajia. Jotenkin Tuomenoksa on neljän vuoden aikana kuitenkin löytänyt joukkueeseen pelaajia, jotka ovat runkosarjan päättyessä Liigan pistepörsseissä kärkisijoilla.

Tällä hetkellä Curtis Hamilton johtaa Liigan maalipörssiä. 13 ottelussa Hamilton on tehnyt kymmenen maalia ja antanut kolme syöttöä. Ollessaan SaiPassa David McIntyre teki 106:ssa runkosarjan ottelussa 88 pistettä. Chad Rau teki 86 ottelussa 60 pistettä, ja Dave Spina 66 ottelussa 48 pistettä.

Yhteistä koville hankinnoille on se, että heidät hankitaan kesken kauden joko vahvistuksiksi tai loukkaantuneiden tilalle. Usein he ovat pelanneet Saipassa seuraavan kokonaisen kauden ja sen jälkeen siirtyneet isompiin seuroihin.

– Kyllä se vähän korpeaa. Mutta toisaalta ymmärrän tämän täysin. Pelaajat tahtovat vielä kehittyä ja miettivät toki uransa jälkeistä elämää. Esimerkiksi Sveitsin Liigassa saa noin nelikertaista palkkaa, Tuomenoksa sanoo.