Nesteen öljyn marginaalijuhla siirtyi jatkoille

Öljytuotteiden viitemarginaali oli viime vuonna poikkeuksellisen korkea. Vaikka Nesteellä ei nyt tätä hyötyä ollut, marginaalit levenivät uusiutuvissa tuotteissa.

talous
Nesteen valomainos.
Ismo Pekkarinen / AOP

Nesteen viime tulosneljännes toi 264 miljoonaa euroa liikevoittoa. Edellisvuoden heinä-syyskuussa vertailukelpoinen liikevoitto oli 281 miljoonaa euroa.

Tulospudotus näkyy Helsingin pörssissä. Nesteen osake oli aamupäivällä jyrkässä 5,9 prosentin laskussa.

– Öljytuotteiden viitemarginaali oli selvästi viimevuotista poikkeuksellisen korkeaa tasoa matalampi, mutta uusiutuvissa tuotteissa se oli hieman edellisvuotista korkeampi, kertoo toimitusjohtaja Matti Lievonen tulostiedotteessa.

Marginaali on kate, jonka jalostaja saa, kun öljytuotteesta vähennetään öljyn hinta. Tällä kertaa viitemarginaali oli öljytynnyrilliseltä 5,20 dollaria vähemmän kuin vuosi sitten – pelkästään tästä tuli Nesteen mukaan lähes 130 miljoonan euron negatiivinen vaikutus vertailukelpoiseen liikevoittoon.

Kuitenkin uusiutuvissa tuotteissa, joihin Nesteen tulevaisuuden strategia nojaa, viitemarginaali pysyi korkeana ja paranikin. Uusiutuvissa tuotteissa lähes 80 prosenttia raaka-aineesta oli jätettä ja tähdettä. Nesteen uusiutuvat tuotteet olivat viime neljänneksellä voitollisempia kuin perinteiset öljytuotteet.

Liikevaihto oli hiukan päälle kolmen miljardin euron ja nimellisesti parempi kuin heinä-syyskuussa 2015. Vuoden alusta laskien liikevaihto on ollut aavistuksen vähemmän kuin edellisvuonna, mutta vertailukelpoinen liikevoitto huitelee yli 850 miljoonan euron verrattuna viime vuoden 450 miljoonaan heinä-syyskuussa.