1. yle.fi
  2. Uutiset

Saariston ensihoitajien uudet toimenkuvat säästävät reissaamiselta

Ensihoitajien kokeilu Turunmaan saaristossa vakinaistetaan marraskuun alusta. Haavojen ompelut ja lääkereseptit ovat tuoneet tervetullutta helpotusta saaristolaisille.

ensihoitajat
Ensihoitajat Kati Lehtimäki ja Silja Hongisto istuvat ambulanssissa Nauvossa.
Ensihoitajat Kati Lehtimäki ja Silja Hongisto pitävät kesäkuussa aloitettua kokeilua onnistuneena.Linus Hoffman / Yle

Turunmaan saaristossa on saatu hyviä kokemuksia kokeilusta, jossa ambulanssien ensihoitajille on annettu tavallista laajemmat hoito-oikeudet.

Terveyskeskusten aukioloaikojen ulkopuolella ensihoitajat ovat saaneet esimerkiksi ommella haavoja.

Nauvon, Korppoon ja Houtskarin asukkaat ovat välttäneet monta pitkää reissua Turun yliopistolliseen keskussairaalaan (Tyks). Ensihoitaja Kati Lehtimäki kertoo, että ensihoitajan vastaanotolle on ollut saaristossa tarvetta.

– Terveyskeskusten aukioloa on vähennetty, eikä saaristoalueella ole enää terveydenhoitajan päivystystä iltaisin ja viikonloppuisin.

Ambulanssi ei aja kotipihaan

Ensihoitajan vastaanotolle tullaan usein liimaamista tai ompelua vaativan haavan takia.

– On ollut myös pieniä palovammoja ja virtsatieinfektioita. Lisäksi on ollut uistimia tai ongenkoukkuja, joita on pitänyt poistaa. Ne ovat sellaisia tyypillisiä asioista, joita voimme hoitaa, Kati Lehtimäki sanoo.

Vastaanotto järjestetään tarpeen mukaan joko Nauvon tai Korppoon terveysasemalle. Apua tarvitsen pitää ensin soittaa Tyksin yhteispäivystykseen, jossa arvioidaan, onko asiakkaan vaiva sopiva ensihoitajan hoidettavaksi.

Jos lähtisimme esimerkiksi Houtskariin lautan taakse, niin meillä olisi pitkä matka Nauvoon, jos sinne tulisi kiireellinen ensihoitotehtävä.

Kati Lehtimäki

Ensihoitajat eivät saavu kenenkään kotiin. Lehtimäen mukaan ratkaisun takana ovat käytännön syyt.

– Tähän on päädytty, koska hätäkeskuksen kautta tulevat ensihoitotehtävät ovat ensisijaisia tehtäviämme. Jos lähtisimme esimerkiksi Houtskariin lautan taakse, niin meillä olisi pitkä matka mennä Nauvoon, jos sinne tulisi joku kiireellinen ensihoitotehtävä.

Kokeilusta hyötyä myös ensihoitajille

Kesäkuussa aloitettu ensihoitajien kokeilu Turunmaan saaristossa vakinaistetaan marraskuun alusta. Ensihoitajan vastaanottoa ei ole erikseen mainostettu, mutta tieto on levinnyt saaristolaisten keskuudessa nopeasti.

Ensihoitaja Silja Hongisto on tyytyväinen siihen, että vastaanottotoiminta saa jatkua. Ratkaisusta on naisen mukaan hyötyä niin asiakkaille kuin ensihoitajille.

– Pääsen käyttämään taitojani hyödyksi ja toimenkuvani laajenee. Lisäksi asukkaat, mökkeilijät ja turistit välttyvät pitkiltä vastaanottomatkoilta Turkuun.

Ensihoitajan välinelaukku avattuna.
Ensihoitajan laukusta löytyy muun muassa sivuleikkurit ongenkoukkujen ja uistimien varalta.Linus Hoffman / Yle

Nelisen haavaa tähän mennessä hoitanut Hongisto uskoo, että ihmiset luottavat ensihoitajien taitoihin.

– Olemme saaneet Turun yliopistossa samaa koulutusta kuin lääketieteen kandit. Lisäksi olemme käyneet Turun yhteispäivystyksessä ompelemassa haavoja. Opettajamme ovat alansa asiantuntijoita, ihan plastiikkakirurgista lähtien.

– Asiakkaamme ovat suhtautuneet todella positiivisesti siihen, että pystymme ompelemaan haavoja täällä saaristossa. Kerromme joka kerta, että ompelija on hoitaja eikä lääkäri, Silja Hongisto kertoo.

Lue seuraavaksi