Kiusaaminen on koko työyhteisön asia – vastuun kantaa aina työnantaja

Pelko omasta työpaikasta voi nostaa kynnystä puuttua kiusaamiseen omassa työyhteisössä.

Kiusaamista on kaikenlaisilla työpaikoilla, se ei ole vain jonkin tietyn alan tai ammatin varjopuoli. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Työpaikkakiusaamista ei saa painaa villaisella tai vähätellä. Työterveyslaitoksen erikoistutkija Paula Salo korostaa, että kiusaaminen pitää aina ottaa vakavasti.

– Kiusaaminen on koko työyhteisön yhteinen asia. Siihen pitää aina puuttua.

Kun ihmisillä on takana yt-neuvotteluja, saneerauksia ja pelko omasta työpaikasta, voi olla että kynnys puolustaa työkaveria ja puuttua kiusaaminen nousee.

Paula Salo

– Kun ihmisillä on takana yt-neuvotteluja, saneerauksia ja pelko omasta työpaikasta, voi olla että kynnys puolustaa työkaveria ja puuttua kiusaamiseen nousee. Tätä ei tosin varsinaisesti tutkittu, sanoo erikoistutkija Salo.

Työterveyslaitos on tehnyt sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimuksia jo 1990-luvun lopulta lähtien. Kiusaamisesta kysyttiin ensimmäisen kerran vasta viimeisimmässä tutkimuksessa, kertoo erikoistutkija Paula Salo.

Aiemmin tukimuksissa kysyttiin henkisestä väkivallasta työpaikalla.

"Kaikki mistä töissä on paha mieli ei ole kiusaamista"

Erikoistutkija Paula Salon mukaan työpaikkakiusaaminen pitää määritellä tarkasti.

– Se on toistuvaa, pitkään jatkuvaa ja systemaattista kielteistä kohtelua. Se voi olla esimerkiksi loukkaamista, alistamista, mitätöintiä tai pois sulkemista.

Rajanveto on joskus vaikeaa.

– Työnantajan päätökset ja työntekijän kokemus eivät aina ole yhtenevät. Jos esimies antaa palautetta huonosti tehdystä työstä, se on palautetta ja toivottavasti rakentavaa. Kiusaamista se ei ole, sanoo Paula Salo.

– Mutta jos joku saa toistuvasti huonoa palautetta riippumatta tekemänsä työn laadusta, niin se jo täyttää kiusaamisen tunnusmerkit.

Tays nousi otsikoihin

Taysin lastenpsykiatrian osasto nousi viime viikolla julkisuuteen, kun Työterveyslaitoksen työhyvinvointitutkimuksesta paljastui korkeita kiusaamislukuja. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työntekijät raportoivat kiusaamisesta hiukan keskimääräistä useammin kuin muut vastaajat.

Kiusaaminen ei ole vain jonkin toimialan ongelma, sitä on kaikenlaisilla työpaikoilla.

Paula Salo

Erikoistutkija Paula Salo muistuttaa, että kiusaaminen ei ole vain yhden osaston, ammatin tai toimialan ongelma. Sitä on kaikkialla.

– Ei se ole vain sairaaloiden tai vain tamperelaisten ongelma. Nyt nousi esiin valitettavasti vain yksi työpaikka, vaikka kiusaamista on kaikenlaisilla työpaikoilla.

– Ensi syksynä sairaaloissa tehdään uusi kysely ja tietenkin myös kiusaamisesta kysytään. On mielenkiintoista nähdä tulokset – varsinkin kun työpaikkakiusaamisesta puhutaan nyt paljon.

Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimus toteutettiin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen ja Vaasan sairaanhoitopiireissä sekä Forssan seudulla ja Pietarsaaressa.