Rikosten määrä väheni Oulussa – seksuaaliset ahdistelut lisääntyivät

Ulkomaalaisten suhteellinen osuus seksuaalisen ahdistelun epäiltynä on kaksinkertaistunut viime vuodesta.

rikokset
Mies lähestyy naista talvisella kadulla
Tammi-syyskuun aikana erilaisia seksuaalirikoksia tuli poliisin tietoon 177 kappaletta.Tuomas Hirvonen / Yle

Erilaisten seksuaalirikosten määrä on kasvanut alkuvuoden aikana Oulun poliisilaitoksen alueella. Tammi-syyskuun aikana erilaisia seksuaalirikoksia tuli poliisin tietoon 177 kappaletta, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuotena.

Erityisesti seksuaaliset ahdistelut ovat lisääntyneet voimakkaasti. Oulun poliisille tehtiin ahdisteluista alkuvuoden aikana 31 rikosilmoitusta, mikä merkitsee yli 80 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna.

Hieman yli puolessa tapauksista rikoksesta epäilty on poliisin tiedossa. Heistä kymmenen on ulkomaalaisia. Ulkomaalaisten suhteellinen osuus seksuaalisen ahdistelun epäiltynä on viime vuoteen verrattuna kaksinkertaistunut.

Huolestuttavaa kehitystä, toteaa poliisi

Oulun poliisin apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta toteaa, että vaikka määrät eivät kokonaisrikollisuudessa olekaan suuria, ne edustavat huomattavaa osaa kaikista seksuaalirikoksista.

Karnarannan mukaan raiskausrikokset vähenivät lähes kymmenellä prosentilla. Näissäkin ulkomaalaisten suhteellinen osuus on suuri siihen nähden, minkä verran heitä asuu Oulun poliisilaitoksen alueella.

Tämä kehityssuunta on Karnarannan mukaan erityisen kielteinen huomioiden sen, että raiskausrikosten kokonaismäärä on jopa merkittävästi vähentynyt. Kuluvana vuonna poliisin tietoon on tullut 47 raiskausta kun niitä vuosi sitten tuli tietoon 52.

Kaiken kaikkiaan Oulun poliisilaitoksen tietoon tuli tammi-syyskuun aikana runsaat 47 000 rikosta, joka on vähän yli 6000 rikosta vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana.