Suurperheen säästövinkki: suihku kiinni tukkapesulla ja vain likaiset vaatteet pyykkiin

13-henkisessä perheessä vettä kuluu pakostakin, vaikka kokenut äiti tietää säästövinkit. Lämmin suihkuvesi on iso kuluerä.

suihkut
Suihkusta tulee vetää kovalla paineella.
Kalle Niskala / Yle

Perholaisen Sanna Salmelan 11 lasta kuulevat usein lauseen "hana kiinni". Vedensäästöstä puhutaan paljon, koska maalämmöllä lämpiävä vesivaraaja on melko pieni.

– Lapset ovat tottuneet siihen, että vesi loppuu läträtessä ja sitten pestään kylmällä vedellä, sanoo Sanna Salmela napakasti.

Tässä perheessä teinitkään eivät voi haaveilla lämpimässä suihkussa tuntikausia. Siitä pitää huolen viimeistään sisaruskuri. Suihkussa olija saa pian kuulla joltakulta sisarukselta, että "tuu jo, mun vuoro!"

Kuvassa Sanna Salmela kylpyhuoneessa
Sanna Salmela.Antti Kettumäki / Yle

– Meillä hana laitetaan kiinni hiuksia pestessä. Pienemmät läträävät punkassa eivätkä juoksevan veden alla. Saunassa me pestään sarjatyönä lapset, etteivät itsekseen tuhlaile vettä, luettelee Sanna Salmela perheen säästökeinoja.

Lapset ovat tottuneet siihen, että vesi loppuu läträtessä ja sitten pestään kylmällä vedellä.

Sanna Salmela

Pyykinpesussa voi säästää vettä niin, että pesuun pääsevät vain oikeasti likaiset vaatteet. Pari päivää pidetty huppari saadaan käyttökuntoon tuulettamalla.

Suihku on energiasyöppö

Motivan energia-asiantuntija Sami Seuna toteaa, että jos säästöjä etsitään, suihku on hyvä kohde. Lämmin vesi maksaa tuplasti enemmän kuin kylmä. Hän neuvoo tarkkailemaan suihkuveden lämpötilaa ja suihkuttelun kestoa. Veden virtaamaankin voi vaikuttaa.

Motivasta vinkataan, että veden kulutus pysyy kohtuullisella tasolla, kun hanoista ja suihkuista tulevan veden paine ei ole valtava. Säästeliäs paine suihkussa on 12 litraa minuutissa ja hanassa kuusi litraa minuutissa.

Virtaaman pystyy helposti mittaamaan itse kellon ja ämpärin avulla. Vettä lasketaan suihkusta tai hanasta täydellä paineella minuutin ajan esimerkiksi ämpäriin, johon on merkattu litramäärät.

Oleellista olisi leikata suihkussa vietettyjen minuuttien määrää, ei suihkukertoja.

Sami Seuna

Suihkua voi suitsia

– Yleensä suihkusta otetaan irti kaikki mitä lähtee. Jos talossa ei ole paineenalennusventtiiliä, vettä voi tulla jopa 16–18 litraa minuutissa. Jos tuo määrä ryöppyää vaikka puoli tuntia, kulutus on huomattava.

Seuna opastaa, että paineentasausventtiilin pystyy asentamaan pientalon vesimittarin yhteyteen. Venttiili vaikuttaa kaikkiin hanoihin, jolloin kulutus on maltillista.

Säästöä etsivä voi hankkia suihkuun pään tai suuttimen, jolla veden virtausta ja pisarointia voi rajoittaa.

Asiaan oikein tosissaan paneutuva voi hankkia jopa energiamittarin, jotta vedenkulutuksen saa kuriin. Energia-asiantuntija vinkkaa, että mittari voisi jopa hillitä teinien suihkussa asumista.

– Olisikin vekkuli keino asentaa energiamittari, joka mittaa suihkuveden määrän ja lämpimän veden energiankulutuksen. Nuorta voisi motivoida lyhentämään suihkuhetkiä sillä, että hän saisi itselleen vaikka puolet säästyneestä rahasta, ehdottaa Seuna.

– Oleellista olisi leikata suihkussa vietettyjen minuuttien määrää, ei suihkukertoja. Harva edes uskoo, kuinka järkyttävä lasku tulee puolen tunnin lämpimästä suihkusta verrattuna tavalliseen suihkutteluun, toteaa Seuna.