Taapero vietiin salaa ulkomaille: isä ja isoäiti syyllistyivät kolmeen rikokseen

Rovaniemen hovioikeus ei muuttanut isän ja isoäidin rangaistuksia lapsikaappausjutussa, mutta katsoi heidän syyllistyneen lapsikaappauksen ja vapaudenriiston lisäksi lapsen omavaltaiseen huostaanottoon.

rikokset
Rovaniemen hovioikeus ulko-ovi
Rovaniemen hovioikeuden mukana isä ja isoäiti syyllistyivät myös omavaltaiseen huostaanottoon.Marjukka Talvitie / Yle

Oulun käräjäoikeus tuomitsi vuoden 2015 syyskuussa kuusamolaiselle 55-vuotiaalle miehelle vuoden ja kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen vapaudenriistosta ja lapsikaappauksesta.

Isä ei palauttanut noin vuoden ikäistä lasta äidille, vaan vei hänet Etelä-Suomeen ja edelleen Ruotsiin. Oikeuden mukaan lapsi oli isällä yli kolme vuotta, vaikka hänet oli määrätty asumaan äitinsä luona.

Käräjäoikeus tuomitsi lapsen 73-vuotiaalle isoäidille avunannosta vapaudenriistoon ja avunannosta lapsikaappaukseen kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Äiti vaati ehdottomia vankeustuomioita

Kuusamolaismies valitti käräjäoikeuden tuomiosta Rovaniemen hovioikeuteen ja vaati, että syytteet vapaudenriistosta ja lapsikaappauksesta sekä niihin perustuvat vahingonkorvausvaatimukset hylätään.

Lapsen isoäiti vaati myös, että syytteet avunannosta vapaudenriistoon ja lapsikaappaukseen sekä niihin perustuvat korvausvaatimukset hylätään.

Lapsen äiti puolestaan vaati hovioikeudessa, että miehen ja isoäidin syyksi luetaan törkeä vapaudenriisto. Hän vaati isälle ja isoäidille ehdottomia vankeusrangaistuksia ja korvauksiin korotuksia.

Omavaltainen huostaanotto

Rovaniemen hovioikeuden mukaan isä oli syyllistynyt vapaudenriistoon ja isoäiti avunantoon vapaudenriistoon.

Hovioikeuden mukaan isän menettely oli alkanut omavaltaisena huostaanottona, koska hän oli jättänyt noudattamatta aiempaa Kuusamon käräjäoikeuden antamaa väliaikaismääräystä, jonka mukan lapsi oli määrätty asumaan äitinsä luona. Hovioikeus totesi, että isä ja isoäiti voidaan tuomita myös lapsen omavaltaisesta huostaanotosta. Isän teko oli edennyt lapsikaappaukseksi, kun hän oli vienyt lapsen Ruotsiin.

Rovaniemen hovioikeus katsoi isän syyllistyneen vapaudenriistoon, lapsen omavaltaiseen huostaanottoon ja lapsikaappaukseen. Lapsen isoäiti puolestaan syyllistyi avuntoon kyseisiin rikoksiin.

Hovioikeus ei muuttanut isälle tuomittua vuoden ja kolmen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta eikä isoäidille tuomittua kolmen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.