1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tietosanakirja ei kelpaa enää minnekään – korkeintaan keräysastiaan

Vanhaa kirjaa ei heitetä sellaisenaan keräysastiaan, vaan sen kannet ja sivut lajitellaan erikseen.

ilmiöt
Pussillinen vanhoja kirjoja 5 eurolla.
Epärealististen käsitysten takaa löytyy usein arvokkaana pidettyyn teokseen muodostunut tunneside.Juha Hintsala / Yle

Viimeistään muuton yhteydessä huomaa, että hyllyihin on kertynyt turhaa tavaraa. Yleisimpiä päänsäryn aiheuttajia ovat vanhat kirjasarjat, entisajan tärkeät teokset ovat muuttuneet ongelmalliseksi metritavaraksi.

Oulussa toimivan Ale-Kirjan yrittäjä Suvi Viitasaaren mukaan vanhat tietosanakirjat ja kirjasarjat eivät kiinnosta ostajia.

Jos jollakin kirjalla on omistajalleen tunnearvoa, niin meille se on tasan nolla euroa.

Suvi Viitasaari

– Aikanaan kalliilla hommatut 15-osaiset tietosanakirjat ovat menettäneet täysin arvonsa. Myös vanhat romaanit jäävät lähinnä hyllyn lämmikkeeksi, niitä ei juuri kysytä.

Monelle tämä voi olla mieltä raastava yllätys, sillä kirjoja on vaalittu huolella vuosikymmeniä. Epärealististen käsitysten takaa löytyy usein arvokkaana pidettyyn teokseen muodostunut tunneside.

– Tunne on pahin. Jos jollakin kirjalla on omistajalleen tunnearvoa, niin meille se on tasan nolla euroa. Täytyy ostaa vain sitä, mikä myy ja liikkuu eteenpäin. Roskis on kirjalle se viimeisin vaihtoehto, aina kannattaa yrittää kierrättää, korostaa Viitasaari.

Kontti ja kierrätyskeskus auttavat

Punaisen Ristin ylläpitämä Kontti ottaa vastaan lähestulkoon kaikenlaisia kirjoja.

– Konttiin kelpaavat kaikki kirjat laidasta laitaan, paitsi vanhojen tietokirjojen paperipainokset ja kirjavalio–tyyppiset kirjat, sanoo Oulun Kontin päällikkö Vuokko Ryytty.

Kierrätyskeskuksessa vahvistetaan, että kukaan ei halua vaivakseen kirjahyllyjen entisiä tietolähteitä. Viimeinen keino on vanhojen kirjojen hävittäminen, mutta se voi ottaa toisinaan koville.

Reipas riuhtaisu irrottaa kannet

Jos lopulta päätyy heittämään kirjat pois, niin ainoa oikea paikka niille on keräysastia. Sitä ennen kirjojen kannet täytyy kuitenkin irrottaa, paperinkeräykseen ei saa laittaa kovakantisia kirjoja.

Tiedä vaikka siitä painettaisiin uusi kirja.

Markku Heinonen

– Vanhasta kirjasta pääsee maksutta eroon laittamalla sen sisäsivut paperinkeräysastiaan. Reipas riuhtaisu irrottaa kannen, se laitetaan joko kartonki - tai pahvikeräysastiaan, kertoo Oulun Jätehuollon käyttöpäällikkö Markku Heinonen.

Kierrätyksen jälkeen keräyskartongista tehdään hylsykartonkia, lopulta ne päätyvät muun muassa kangaspakkojen–ja vessapaperirullien rulliksi. Keräyspaperista syntyy uutta paperia, pois heitetty kirja voi kokea lopulta uuden tulemisen.

– Tiedä vaikka siitä painettaisiin uusi kirja, summaa Markku Heinonen.

Lue seuraavaksi