UPM:n työntekijät yhtiön tehostamisaikeista: "Ei tässä voi rennosti hengitellä"

Metsäyhtiö UPM:n ilmoitus yhtiön aloittamasta kilpailukykytarkastelusta jakaa mielipiteitä työntekijöiden keskuudessa.

talous
UPM Kaukas
UPM:n Kaukaan tehdas.Tommi Parkkinen / Yle

UPM ilmoitti tänään selvittävänsä Suomen tehtaidensa kilpailukykyä graafisten papereiden valmistuksessa.

Lappeenrannan Kaukaan tehtaan paperityöläisille UPM:n ilmoitus oli kylmä suihku, sillä vain pari vuotta sitten Kaukaalta lopetettiin yksi paperikone. Pääluottamusmies Kari Rikkilän mukaan Kaukaan paperikoneen kannattavuuden pitäisi kuitenkin olla kunnossa.

– Ei tämä hyvää tunnelmaa herätä. Meillä on vähän erilainen tehdasrakenne kuin muilla, mutta siitä huolimatta kohtalainen. Tässä käydään kilpajuoksua konsernin sisällä. Ei siinä voi rennosti hengitellä, Rikkilä sanoo.

Raumalla iso ja tehokas tehdas

Myös UPM Rauman pääluottamusmies Jouko Aitonurmi sanoo, että yhtiön ilmoitus varmasti herättää kysymyksiä.

– Suurin kysymys on, että tarkoittaako se konelinjojen pysäytystä. Tuossa ei lue sitä, mitä tulee tapahtumaan, Aitonurmi toteaa.

Hän ei kuitenkaan usko, että Raumalla olisi syytä alkaa pelätä konelinjojen pysäytyksiä.

– Osavuosikatsaus näytti, että tehtailla menee hyvin. Rauman tehdas on iso ja tehokas, olemme tällä hetkellä erittäin kilpailukykyisiä. Tuntuu, että me emme ole nyt rakenteellisen muutoksen kohteena.

Rautaa sisälle, ei ulos

UPM:n Kymin tehtaalla Kuusankoskella kilpailukykytarkastelua sen sijaan osattiin odottaa. Pääluottamusmies Pasi Untolahden mukaan uutinen herättää huolta, mutta tässä vaiheessa työntekijät ovat luottavaisella mielellä.

– Meille on tullut paperitehtaalle rautaa sisälle päin eikä lähtenyt ulospäin. Mittavimmat investoinnit ovat menneet sellutehtaalle, mutta on paperitehtaan puolellekin tullut jälkikäsittelyyn uusia leikkureita. Siinä mielessä paperitehdaskin on saanut osansa investoinneista, Untolahti sanoo.

Samalla kun työnteko paperikoneilla käy epävarmemmaksi, UPM panostaa selluun. Yhtiö laajentaa paraikaa Kaukaan ja Kymin sellutehtailla.

Myös Jämsänjokilaakson tehtailla Keski-Suomessa UPM:n uutisia odotetaan rauhallisin mielin.

– En usko, että mahdolliset rakenteelliset uudistukset koskisivat tässä vaiheessa Jämsän Kaipolan tai Jämsänkosken tehtaita. Alasen mukaan Jämsän tehtailla on tehty hyvää työtä kustannustason kurissapitämiseksi, sanoo Kaipolan pääluottamusmies Tuomo Alanen.