Norjalaisen ydinreaktorin vuoto hallinnassa

Työntekijöille ei aiheutunut terveysriskiä, kertoo samassa rakennuksessa sijaitseva tutkimusinstituutti.

ydinenergia
Kartta

Norjalaisessa ydintutkimusreaktorissa sattunut radioaktiivinen vuoto on saatu hallintaan, samassa rakennuksessa toimiva tutkimusinstituutti kertoo.

Energaiateknologiainstituutin johtaha Atle Valseth kertoo uutistoimisto Reutersille, ettei kukaan loukkaantunut vuodon takia.

Hän ei osannut kertoa, kuinka monta ihmistä reaktoihallissa oli vuodon sattuessa. Siellä ei kuitenkaan saa olla vastaavanlaisten operaatioiden aikana enempää kuin kahdeksan ihmistä.

Valsethin mukaan vuoto ei aiheuta terveysriskiä paikallaolleille. Säteilyannos oli pieni, eikä ketään ole viety sairaalahoitoon, hän sanoo.

Säteilyturvaviranomainen tutkii

Jodivuoto sattui maanantaina Haldenissa sijaitsevassa ydintutkimusreaktorissa. Myös Norjan säteilyturvaviranomainen arvioi aiemmin, että vuoto olisi pieni eikä tiettävästi aiheuttaisi vaaraa reaktorin ulkopuoliselle ympäristölle.

Hälytyksen tultua reaktorihallissa olleet evakuoitiin, kertoi norjalaislehti Aftenposten (siirryt toiseen palveluun). Reaktori on suljettuna.

Aftenpostenin mukaan vuodon epäillään johtuneen teknisestä viasta polttoaineen käsittelyn yhteydessä. Syytä tutkitaan.

Säteilyturvaviranomainen myös selvittää, miten vuoto saattoi tapahtua, ja miksi sille ilmoitettiin vuodosta vasta tiistaina.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset