1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terveys ja hyvinvointi

Lasten diabeteksen hoidossa siintää läpimurto – jopa taudin ehkäiseminen mahdollista

Tyypin 2 diabeteslääkettä testataan nyt lasten diabeteksen esivaiheessa. Sairastuneiden lasten määrä on viisinkertaistunut kuudessa vuosikymmenessä.

Diabeteksen hoitoon ja ehkäisyys haetaan kiivaasti uusia mahdollisuuksia. Kuva: Rolf Vennenbernd / AOP

Professori Riitta Veijolan huhtikuussa käynnistämässä tutkimuksessa aikuisdiabeteksen hoitoon käytettävää lääkettä testataan lasten diabeteksen esivaiheessa.

Mikäli Veijolan keväällä 2016 käynnistämä diabetes-tutkimus johtaa myönteisiin tuloksiin, puhutaan diabeteksen hoidossa läpimurrosta.

Veijolan huhtikuussa käynnistämässä tutkimuksessa aikuisdiabeteksen hoitoon käytettävää lääkettä testataan lasten diabeteksen esivaiheessa. Tutkimuksessa mukana oleva lääke on liraglutidi, kauppanimeltään Victoza.

Meillä on ajatuksena, että yritämme vahvistaa insuliinia erittävän solun toimintaa.

Riitta Veijola

– Jos lääke todetaan toimivaksi, voidaan lasten diabeteksen diagnoosia siirtää tai jopa estää diabeteksen puhkeaminen. Jos tulokset osoittavat, että omaa insuliinituotantoa voidaan tällä hoidolla parantaa myös tässä kohderyhmässä, kyllä voidaan puhua läpimurrosta Riitta Veijola sanoo.

Tutkimustapaa on pohdittu pitkään

Veijolan mukaan nyt tutkimuksessa käytettävää hoitomuotoa on pohdittu maailmalla pitkään.

– Tähän saakka ennaltaehkäisevä hoito on kohdistuneet autoimmuunireaktioon, jota on yritetty vaimentaa. Näin on tehty, koska ajatellaan, että diabetes on autoimmuunisairaus.

Lasten diabeteksen määrä on kasvanut hurjaa vauhtia viime vuosikymmenet.

Riitta Veijola

– Meillä on ajatuksena, että yritämme vahvistaa insuliinia erittävän solun toimintaa, Veijola painottaa.

Ensimmäinen tutkimukseen osallistuva ryhmä aloitti tutkimushoidon viime huhtikuussa Oulussa. Hoitojakso päättyy marraskuussa.

Veijola muistuttaa, että tutkimukseen otetaan mukaan edelleen diabetekseen sairastuneita 10-30 -vuotiaita.

Diabetes yleistyy kovaa vauhtia

– Lasten diabeteksen määrä on kasvanut hurjaa vauhtia viime vuosikymmenet. 1950-luvulta 2010-luvulle tultaessa sairastuneiden määrä on yli viisinkertaistunut. Erityisen huolestuttavaa on alle 5-vuotiaiden sairastuneiden määrä kova kasvu, Veijola sanoo.

Riitta Veijola tutkimus on laajentumassa Oulusta Turkuun ja Tampereelle.

Oulun yliopistossa työskentelevän professori Riitta Veijolan mukaan alustavia tuloksia tutkimuksesta on luvassa noin kolmen vuoden kuluttua.