1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Dakotassa taistellaan yhä öljyputken rakentamista vastaan

Pohjois-Dakotassa, Yhdysvalloissa taistellaan edelleen öljyputken rakentamista vastaan. Alueella on ollut suuria mielenosoituksia, joille sataa tukea sosiaalisessa mediassa.

Yhdysvallat
Öljypumppu Pohjois-Dakotassa.
Öljypumppu Pohjois-Dakotassa.Karen Bleier / AFP / Lehtikuva

Pohjois-Dakotassa, Yhdysvalloissa taistellaan edelleen Dakota Access Pipeline -öljyputken rakentamista vastaan.

Putki on tarkoitus rakentaa intiaanireservaatin tärkeimmän vesilähteen alapuolelta. Rakennusfirma on tarkoituksenmukaisesti tuhonnut alkuperäiskansan pyhiä paikkoja sekä esi-isien hautoja kaivinkoneillaan.

Pohjois-Dakotan tilanteesta tulee hyvin ristiriitaista informaatiota tiedotusvälineestä riippuen.

Suuri mielenosoitus viime lauantaina

CBS Minnesotan uutissivustolla kerrotaan, että öljyputken työmaan lähistöllä järjestettiin viime lauantaina suuri mielenosoitus. Mielenosoitukseen osallistui yli 300 henkilöä.

Morton Countyn sheriffin tiedottaja Rob Keller on kertonut CBS Minnesotalle, että alueen sheriffi oli pyydetty paikalle aikaisin aamusta.

Lauantaiaamuna tapahtunut viranomaisten ja mielenosoittajien yhteenotto kesti yhteensä viisi tuntia.

Yhteensä 269 kiinniotettua

Protestien myötä alueelle on saapunut tuhansia öljyputken vastustajia. Morton Countyn sheriffin viimeisimpien tietojen mukaan alueella on otettu kiinni nyt yhteensä 269 henkilöä siitä lähtien kun mielenosoiituksen elokuussa alkoivat. Heidän joukossaan on alkuperäiskansan edustajien lisäksi esimerkiksi näyttelijöitä ja journalisteja.

Viime viikonlopun tapahtumien johdosta kiinni otettiin 127 henkilöä.

Morton Countyn sheriffi: laittomia, vaarallisia tekoja

Morton Countyn sheriffi kirjoittaa Facebook-sivuillaan, että protestoijat jatkavat laittomia taktiikoitaan, ja sillä tavoin vaarantavat myös poliisin ja alueen asukkaiden tilannetta.

Sheriffin tiedotteen mukaan sunnuntaina aktivistit esimerkiksi hyökkäsivät helikopteriin ampuen sitä nuolilla. He myös rakensivat laittoman tiesulun.

Poliisi onkin joutunut pyytämään apuun muiden osavaltioiden virkavaltaa.

Sosiaalinen media ja julkisuuden henkilöt mukana aktiivisesti

Pohjois-Dakotan tapahtumissa erityistä on se, että ne ovat todella vahvasti esillä sosiaalisessa mediassa.

Ihmiset jakavat tietoja öljyputken rakentamisesta ja siihen liittyvistä mielenosoituksista. Näin he yrittävät vaikuttaa asioihin, ja saamaan ne esiin. Esimerkiksi Yhdysvaltojen medioissa on melko vähän kirjoitettu asiasta, mutta sosiaalinen media toimii voimakkaasti.

Myös julkisuuden henkilöt, kuten näyttelijä Shailene Woodley, näyttelijä Will Smithin lapset Willow ja Jaden, sekä näyttelijä Mark Ruffalo ovat puolustaneet alkuperäiskansojen oikeuksia asiassa.

Twitterissä tukea paikallisille sataa ympäri maailmaa.

"Valitsetteko rahan, vai valitsetteko lapset? Valitsetteko tietämättömyyden, vai valitsetteko rakkauden?" – näyttelijä Shailene Woodley.

Lue seuraavaksi